Ангелкова: Русия е много важна за българския туризъм

Във Вашингтон тя разговаря с Пол Стронски, старши сътрудник от Програма “Русия и Евразия” към фондация „Карнеги“

[ad id=“225664″]

Министърът на туризма Николина Ангелкова посети фондация „Карнеги“ във Вашингтон като част от работната ѝ визита в САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Тя разговаря с Пол Стронски, старши сътрудник от Програма “Русия и Евразия” към организацията. Неговите изследвания се фокусират върху отношенията между Русия и държави от Централна Азия и Южен Кавказ. Развиват проекти в различни сфери – туризъм, включително адвенчър пътешествия, икономика, култура и др.

[ad id=“236993″]

„Руският пазар е изключително важен за входящия туризъм на България“, посочи министър Ангелкова. Тя съобщи, че през 2017 г. Русия заема пето място в националната класация за брой туристически посещения в нашата страна с около 558 хил. визити. На предстоящото международно изложение „Интурмаркет“ в Москва, което е сред най-важните за популяризиране на страната ни, България ще се представи с голям щанд като атрактивна дестинация за летен, морски, балнео- и СПА, културно-исторически, поклоннически, детски и други видове туризъм. Българският министър акцентира, че 2017 г. е била рекордна за сектора у нас в цялата му история и че се надява растежът на приходи и туристи да бъде надскочен и през настоящата година.

[ad id=“236999″]

За това несъмнено ще помогне и 6-месечното председателство на България на Съвета на ЕС, което стартира в началото на годината. То не само ще засили престижа на нашата държава като активна членка на Съюза, но и ще я направи още по-разпознаваема като туристическа дестинация. Особено важна е и ролята на България като посредник за насърчаване интеграцията на Западните Балкани към европейските проекти и инициативи.

Министър Ангелкова подчерта, че маркетинговите активности на ведомството дават все по-високи резултати. За миналата година приходите от международен туризъм в България са близо 6,9 млрд. лв., което е 9,3% ръст спрямо рекордната дотогава 2016 г. За тези постижения спомага и активният диалог с големите международни туроператори като ТУИ, „Томас Кук“, „Некерман“, „Дер Туристик“ и др. Бяха отбелязани сериозни ръстове на редица пазари – сред тях Германия с 870 хил. туристи (трето място в класацията) и над 5% ръст, Великобритания с 338 хил. визити и 24% увеличение, Ирланадия с „31 хил. и 22% ръст и много други.

[ad id=“237001″]

За нас за важни също далечните и новите пазари, защото България все още не е така популярна там като маршрут за четири сезона“, каза министър Ангелкова. Тя даде пример с Китай, който реализира у нас над 26 хил. туристически пътувания през 2017 г., а това е над 41 процента скок спрямо 2016-а. „Потенциалът обаче е много по-голям и затова съвместно с други страни от региона сме готови да предлагаме общи туристически продукти към азиатските държави“, обобщи министър Ангелкова.


image0 (9K)