Ангела Меркел ще се бори за четвърти мандат

Германският канцлер Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат догодина, съобщи Си Ен Ен, цитирана от Би Ти Ви. Американската медия се позова на високопоставен политик от Християндемократическата партия.
„Тя е абсолютно решена да допринесе за подсилването на международния либерален ред. В същото време, ние не си представяме германския канцлер като последния останал в битката”, заяви пред американската телевизия Норберт Рьотген в отговор на въпрос за позицията на Германия след брекзита и избирането на Доналд Тръмп за американски президент. Политикът от ХДС нарече Меркел „крайъгълен камък в концепцията за Запада като глобален играч” и подчерта, че тази концепция не може да зависи само от един човек.
Изборите за Бундестаг ще се проведат през септември 2017 г. Меркел е на власт от 2005 г. Тя управляваше последователно в коалиция с Германската социалдемократическа партия от 2005 до 2009 г., със Свободната демократическа партия от 2009 до 2013 и отново в коалиция със социалдемократите от 2013 г. насам.


image0 (9K)