Ангела Меркел: Това е последният ми мандат като канцлер

„Не съм се родила като канцлер, оттеглям се през 20121 година“, заяви тя след поредния провал на ХДС на изборите в Хесен

„Не съм се родила като канцлер и никога не съм забравяла това”. Това каза немският канцлер Ангела Меркел, която обяви, че отказва да се кандидатира за председател на ХДС през декември.

Тя е решила да не се кандидатира за канцлер през 2021 г., нито за депутат в Бундестага, нито за друг политически пост.

Ангела Меркел остава канцлер до края на мандата на правителството.

Тя е лидер на партията от 2000 г., а през март беше избрана за канцлер на Германия за четвърти пореден път.

Решението й идва, след като вчера партиите от управляващата в Германия коалиция постигнаха лоши резултати на провинциалните избори в Хесен, а преди две седмици – и в Бавария.

Меркел обяви, че поема пълна отговорност за резултатите от изборите.

По – рано днес, агенция „Ройтерс“ съобщи, че младшият партньор в управляващата коалиция на Германия – ГСДП е отправил ултиматум към канцлера Ангела Меркел и нейния Съюз (ХДС/ХСС) да постигне по-добри политически резултати до следващата година, иначе социалдемократите ще излязат от управлението. Това се случи на фона на загубите за двете партии в регионалните избори в провинция Хесен.

Християндемократическия съюз спечели вота в неделя с 27,2% от гласовете на избирателите, но това е спад с 11,1% от последните избори в Хесе през 2013 година, когато ХДС получи 38,3% от гласовете.

ГСДП се представи дори по-зле, като получи само 19,6% от гласовете на избирателите, сривайки се от 30,7% на вота през 2013 година и регистрирайки най-лошия си резултат в западната германска провинция от 1946 година. „Зелените“ също спечелиха точно 19,6%.
Лидерът на социалдемократите заяви, че ще използва пътна карта, с която да измери прогреса на раздираната от вътрешни борби управляваща коалиция.

„След това бихме могли да оценим изпълнението на тази пътна карта на съгласувания междинен преглед, когато ще можем ясно да видим дали това правителство е правилното място за нас“, заяви Налес пред журналистите. „Състоянието на правителството е неприемливо“.

Според британската агенция посланието й е било ясно: ГСДП трябва да покаже видими резултати на своите поддръжници през следващата година, или партийните лидери ще излязат от коалицията с Меркел.

Волкер Буфиер, настоящият премиер на провинция Хесен от ХДС заяви, че партията е постигнала целта си да води следващото правителство на региона, но добави: „Страдаме заради загубите“. „Посланието към управляващите партии в Берлин е: Хората искат по-малко караници и съсредоточаване върху важните проблеми“, заяви той.

Според „Ройтерс“ слабият резултат на ХДС в Хесен, след като сестринската й партия Християнсоциалния съюз регистрира най-слабия си резултат в Бавария от 1950 година насам преди две седмици може да доведе неочаквано бързо до започване на дебата за това, кой ще наследи Меркел и кога. Тя е канцлер от 13 години.

Агенцията коментира още, че слабостта на германския канцлер у дома може да ограничи възможностите й да води Европейския съюз във време, когато Съюзът е изправен пред Брекзит, бюджетна криза и вероятността десните партии да постигнат много високи резултати на изборите за Европейски парламент през май.

Източник: Епицентър.бг


image0 (9K)