Ангела Меркел обяви, че Европа е изправена пред най-тежката ситуация в историята си, но Германия ще я изведе от кризата

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Европа е изправена пред най-тежката ситуация в историята си и предупреди, че пандемията от новия коронавирус, която предизвика хаос в икономиката, все още не е изчезнала, съобщава „Ройтерс“.

„Ние виждаме всеки ден, че вирусът не е изчезнал“, отбеляза тя по време на съвместна пресконференция с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като добави, че пандемията тествала способността на Европа да бъде единна.
Германия възнамерява да използва предстоящото си шестмесечно председателство на Съвета на Европейския съюз, за да изведе Общността от кризата, предизвикана от новия коронавирус (COVID-19), по-силна отвсякога. Това обеща германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

„Наясно сме, че германското председателство има особено високи очаквания“, заяви Меркел в седмичното си видеообръщеине малко преди Германия да поеме председателството на ЕС на 1 юли.

„Ние искаме да отговорим на тези очаквания, като работим, за да гарантираме, че всички заедно ще излезем от кризата, а в същото време да подготвим Европа за бъдещето“, добави тя.
Меркел отбеляза, че задачите на Германия в този период ще се разпрострат отвъд прякото справяне с пандемията и ще се съсредоточат върху изпълнението на, както канцлерът го определи, „трите ключови предизвикателства на нашето време“.

Целите за опазване на климата ще бъдат на първо място в дневния ред на Германия, заедно със стремежа за цифровизация и подновени усилия за проектиране на единни европейски външнополитически цели към външния свят.

Специален акцент ще бъде поставен върху отношенията на ЕС със стратегически партньори като Китай, Русия, Турция и САЩ.

Запазването на вътрешното единство в рамките на Общността също ще остане фокус, каза Меркел. „Нашата работа като честни посредници ще бъде да работим за компромиси и решения между страните членки“, посочи тя и добави, че съгласуването на интересите на 27 държави не е лесна задача.
news.bg


image0 (9K)