Анатолий Макаров: България правилно и разбираемо повика посланика си от Москва за консултации

Русия винаги е била и ще бъде надежден партньор на България и Европейския съюз, заяви посланикът на Руската федерация у нас

[ad id=“225664″]

Руският посланик у нас Анатолий Макаров заяви, че българската реакция по случая с отзования българския посланик в Москва е разбираема и правилна, предаде Нова тв. Според него националните интереси не трябва да бъдат забравяни заради солидарността. Макаров допълни, че Русия винаги е била и ще бъде надежден партньор на България и Европейския съюз.

[ad id=“263680″]

Припомняме, че във вторник министър-председателят Бойко Борисов нареди посланика ни в Москва Бойко Коцев да се върне в София за консултации с правителството. Мярката е заради напрежението между Русия и Запада след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Българската реакция е ход, с който страната ни се опитва да отговори на исканията на европейските си партньори, но и опитва да запази баланс в дипломатическите отношения с Русия.

[ad id=“236993″]

Два пъти преди решението посланикът ни в Русия да бъде извикан за консултации в София, от МвНР категорично съобщиха, че България на този етап няма да отзовава руски дипломати.


image0 (9K)