Ананиев призна, че парите за заплати на медсестрите са намалени от 50 на 6 млн. лв.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди информацията, че средствата от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 млн. лева.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди информацията, че средствата от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 млн. лева.

Той посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни какво включва общата сума от 86 милиона лева за увеличение на средствата в болничната дейност, включително и за работни заплати на медицинските специалисти.

В тях 50 млн. лева са от резерва на Здравната каса, които бяха отделени за цялостно увеличение на цените на клиничните пътеки. 30 милиона лева идват по Наредбата за труднодостъпните лечебни заведения и 6 милиона лева идват от бюджета на Министерството на здравеопазването.

„Ако ние бяхме дали всичките 50 милиона лева, които гласува правителството на МЗ, то да финансира тези дейности, за които ви казах, ние щяхме да отидем на нива, свръхнива надфинансиране, и щяхме да отидем веднага като предоставни средства, като държавна помощ“.

Разминаването в средствата от 50 млн. лева на 6 млн. лева министърът коментира така:

„Когато излезе първото постановление за 30 млн. лева протестите не спряха. Тогава правителството, което винаги е обръщало внимание на проблема със заплатите на медицинските сестри, реши, че трябва да направи втора крачка, за да може наистина да се успокоят. Когато обаче се взима такова решение, от днеска за утре, винаги се слага някаква възможност, която позволява бюджетът. Имайте предвид, че това става още в първото полугодие на един гласуван бюджет. Преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е 50 млн. лева, но записахме до 50 млн. лева“.

Здравният министър посочи, че не е вярно, че премиерът не е знаел за това:

„Аз не съм го чул да казва, че не знае за такава редакция“.

Утре болниците ще предоставят информация за увеличението на работните заплати, но данните на министерството сочат, че към месец юли средната брутна работна заплата на медицинските специалисти е била между 1100 до 1500 лева.

Постановлението на МС относно въпросните 50 милиона лева от държавния бюджет съдържа формулировката до 50 милиона лева, обясни още Ананиев на журналистически въпроси.

С тези средства – 86 млн. лева, ще има пари за всички държавни и общински болници, включително и за увеличаване на работните заплати.

БНР


image0 (9K)