Ананиев: Искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати е неизпълнимо

„Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева.“ Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той уточни, че искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено.

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“, обясни Ананиев.

Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

Министър Ананиев е на среща с премиера Борисов, на която двамата обсъждат създалата се ситуация около заплатите на медицинските сестри.

БНР


image0 (9K)