АМ „Струма“ може да остане затворена месец и половина в участъка Дупница-Бобошево

Магистрала „Струма“ край Дупница остава затворена в двете посоки. Всички коли се пренасочват по стария път – Е-79. А в края на работната седмица се очаква интензивен трафик и задръствания, което ще натовари още повече движението по обходните маршрути.

В петък и събота в участъка на АМ Струма ще преминава трафикът към Кулата, а този към София по Е-79 Причината за спирането на движението в този участък стана избухването на пожар в незаконно сметище под един от мостовете, който разруши 13 от носещите колони. В неделя и понеделник трафикът ще се пренасочи обратно.

Ремонтът на магистрала „Струма“ в района на Дупница ще продължи поне месец и половина. Такава прогноза направи пред Нова телевизия инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

По думите му има необходимост да се сменя бетон, а на него му трябва време да набере якост. Той е категоричен, че мостът трябва да бъде възстановен трайно.

В близост има и подстанция на електроразпределително дружество. Ако пожарът беше засегнал и нея, цяла Дупница и селата около града са щели да останат без ток.

Мостът, който пострада при пожара, е част от лот 2 на магистралата. Строежът на тази част струваше общо над 358 милиона лева. Освен повечето от колоните на моста, огнената стихия е увредила греди и лагери на съоръжението, също и отводнителната инсталация. След случилото се от Агенция „Пътна инфраструктура“ започват проверки в цялата страна за нерегламентирано използване на пространства като това.

dnes.dir.bg


image0 (9K)