Американците не броят България за приятелска страна

phpibzczq_559x-

Тази карта изобразява страните, които американците смятат за съюзници, приятелски, неприятелски и врагове.

[ad id=“225664″]

Данните са събрани от изследване на YouGov, проведено в периода 28 януари-1 февруари, в което  са анкетирани 7150 пълнолетни граждани на САЩ.

Те са отговаряли на въпроса „Кои от изброените държави са приятели и кои врагове на САЩ?“.

Освен държавите, за които американците са се изказали категорично дали са съюзници, приятелски, неприятелски и врагове, е добавена пета категория. В нея попадат тези страни, за които 50 или повече процента от гражданите на САЩ не са могли да определят дали са приятелски или неприятелски.

На картата съюзниците са означени в тъмно зелено, приятелските държави в светло зелено, неприятелите – в оранжево, враговете – в тъмно червено, а неразпознаваемите – в лилаво.

[ad id=“263680″]

В топ десет на съюзниците на САЩ попадат:

Канада

Австралия

Великобритания

Великобритания

Франция

Италия

Ирландия

Израел

Норвегия

Швеция

Германия

А при „враговете“ нещата стоят по следния начин:

Северна Корея

Иран

Сирия

Ирак

Афганистан

Русия

Либия

Сомалия

Пакистан

Палестина

В изследването определено има известни изненади. Повечето от държавите врагове на САЩ са очаквани, но в същото време едва 11 процента от американците разпознават Китай като враг, а едва 9% – Куба.

[ad id=“237001″]

България се оказва „пълна мистерия“ за участниците в проучването. Страната ни е в групата на държавите, за които американците нямат никаква представа дали са приятели или врагове. Странното е, че България е една от съвсем малкото държави в Европа, за които хората в САЩ нямат категорично мнение. За американците почти всички страни от Европа са съюзници или приятелски настроени. Според данните дори силно залитащата към Кремъл Сърбия категорично е приятел на САЩ, което за нас не важи.

offnews.bg


image0 (9K)