Американски учени лекуват рак с простуда

Мутирал вирус на настинката атакува туморните клетки и ги разрушава

[ad id=“225664″]

Американски учени твърдят, че един ден ракът ще се лекува с вируси на простудата.

Те откриха, че мутирал аденовирус може да атакува и да разруши раковата клетка, без да причини поражения на здравите. Аденовирусите обикновено са в основата на простудните заболявания. Засега в универ­ситетите в Тексас и Глазгоу се изпитва само токсичността на новото лечение.

При почти всички болни от рак генът, наречен Р53, не съществува или е увреден. Неговата нормална функция е да защитава клет­ките от вирусни инфекции и от промени, които могат да доведат до ракови изменения.

[ad id=“263680″]

Още по-лошото е, че туморите, причинени от слабата функция на гена Р53, не се подда­ват на лечение с лекарства и трудно се влия­ят от облъчване. Учени от „Оникс фармасютикъл“ в Калифорния избирателно атаку­ват Р53, като използват вирус. Когато адено­вирус нападне здрава клетка, той произвеж­да вид белтък и омаломощава Р53.

Американските учени обаче използват мутирал вирус, който не може да произведе този белтък. С други думи той не може да обезсили Р53 в здравите клетки и не е в състояние да ги зарази.

„Без Р53 туморните клетки стават чувствителни към вируса, който влиза в тях и ги разрушава“, каза д-р Франк Маккормик, шеф на изследователския екип.

[ad id=“236993″]

Учените инжектират вируса в човешки ту­мор, отгледан върху мишки. Туморът във всички животни се смалява, а в 60% от жи­вотните той напълно изчезва. Учените смя­тат, че ако успеят да заразят само 2% от ту­морните клетки с вируса, той ще се разпрост­рани и ще унищожи всички ракови клетки.

Един проблем с използването на вируси по този начин е, че те провокират отговор от имунната система на човека. Много хора редовно се заразяват с вирусите на настинката така че имунната им система ги разпознава и ще ги изхвърля, преди да се доберат до тумора. В това отношение мутиралият аденовирус ще има предимства. Той се копира само в туморните клетки и не може да пре­дизвика имунен отговор. Така той може да бъде насочен към злокачествените клетки и да унищожи максимален брой от тях.

[ad id=“236999″]

Изследователи от университета в Индиана успяват за излекуват мишка, която носи човешки тумор на млечната жлеза, като я инжектират с аденовирус.


image0 (9K)