Американски експерти: Руските подводници „Борей“ могат да унищожат света напълно

Въоръжените сили на Русия са напълно способни да сложат край на съществуването на цивилизацията – това ще са последствията при евентуална ядрена война. При това руските военни продължават да работят по увеличаването на разрушителната мощ на своите ракетни въоръжения, пише американското геополитическо издание The National Interest, цитирано от Газета.ру.

Според военния аналитик от Джорджтаунския университет Себастиан Роблин, главната ударна сила на руската армия са атомните стратегически подводници от проекта 955 „Борей“.

Както подводниците с балистични ракети на САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Индия, подводниците от клас „Борей“ са предназначени основно да разрушават градове на противника, ако останалите ядрени оръжия на Русия бъдат унищожени в първия удар.

„Всяка от шестнадесетте ракети R-30 „Булава“ носи шест ядерни бойни глави по 150 килотона, предназначени за разделяне на части за поразяване на отделни цели. Това означава, че един „Борей“ може да изстреля 72 ядрени бойни глави, всяка десет пъти по-мощна от бомбата, хвърлена върху Хирошима“, отбелязва експертът.

Той посочва, че основната задача на тези подводници е да останат незабелязани достатъчно дълго, за да реализират своята „ужасяваща боева мощ“. Аналитикът отбелязва още, че „Борей“ е уникално приспособена за патрулиране в Южното полукълбо, въпреки че руските подводници по принцип остават близо до териториите на приятелски страни с цел защита.

„За защита от вражески кораби и подводници „Борей“ е въоръжен и с осем 533-милиметрови торпедни апарата, както и шест противодействащи пускови установки в носовата част. А ако нещо потръгне не както трябва, за сравнително неголемия екипаж от 107 души има оборудван спасителен отсек“, добавя експертът.

Седмица по-рано американските специалисти прогнозираха, че руското подводно торпедо „Шквал“ с неговите уникални скоростни показатели може да преобърне с главата надолу воденето на бойни действия по море.

Торпедото е изобретено още по съветско време, но за него стана известно едва през 90-те години на ХХ век. По времето на Студената война то беше уникално оръжие, способно да развива скорост до 200 възела (370 км/ч), докато по това време подводните и надводни апарати може да развиват едва до 50 възела. Освен това, „Шквал“, за разлика от останалите торпеда, се привежда в движение с помощта на ракетен двигател.

Изданието отбелязва, че в американския арсенал няма нищо подобно. При това руското торпедо е с ядрена бойна глава, което гарантира унищожаването на целта.

Според автора, това така наречено суперкавитиращо торпедо може „за броени часове да покори целия свят“. Изданието отбелязва и неговия недостатък – силният шум, който позволява да бъде определено местоположението на съда, който го е изстрелял. Но в същото време се отбелязва, че скоростта от 200 възела и ядрената бойна глава в условията на морски бой напълно компенсират този недостатък.

Торпедото „Шквал“ е било разработено още през 60-те години с цел бързо поразяване на ракетните подводници на НАТО. То доставя ядрения заряд до целта с „невиждани до този момент скорости“, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

https://youtu.be/GYl3XstnrwQ


image0 (9K)