Американски доклад: Русия влияе на България с мека сила, пропаганда и енергетика

Българската социалистическа партия (БСП) продължава да поддържа добри отношения с Москва, а нейното ръководство постоянно зове за отмяна на европейските санкции против Русия, се сочи в доклада

[ad id=“263680″]

 

 

Русия има сериозно влияние над политиката, бизнеса и енергийния сектор на България,

независимо че страната членува в Европейския съюз и НАТО, се твърди в американски доклад. Той е съставен от служители на Сенатския комитет по международните работи на САЩ. Това стана първото мащабно изследване на стратегията и тактиката, използвани от Русия през последните две десетилетия, за намеси в политическите процеси в страните от Европа и САЩ, пише в преводен материал на руския военен портал „Военное обозрение“.

„Русия влияе на България, използвайки доминиращата си роля в икономиката на страната, най-вече в енергийния сектор, както и с помощта на пропаганда, развиване на отношения с различни политически партии и културни мероприятия. Тя

влияе силно и на Българската армия, която продължава да разчита на оборудване от съветско време“,

пише в доклада, цитиран от Канал 3. „Устойчивите исторически отношения между България и Русия правят страната уникална сред другите членки на ЕС и НАТО и изискват постоянна бдителност по отношение на ефектите от руското влияние в София“. Документът, с обем над 200 страници, е наречен „Асиметрична атака на Путин над демокрацията в Русия и Европа: последствия за националната сигурност на САЩ“. Той е подготвен по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардън.

[ad id=“218001“]

Представяйки доклада, сенаторът заяви, че „докато президентът (на САЩ Доналд) Тръмп на практика бездейства, (президентът на Русия Владимир) Путин продължава да усъвършенства своя асиметричен арсенал и да търси възможности за подриване на демократическите и международните институции, създадени от Съединените американски щати и Европа през последните 70 години“.

В доклада се подчертава, че

Москва влияе на България чрез мека сила и енергийната зависимост на балканската страна.

Българската социалистическа партия (БСП) продължава да поддържа добри отношения с Москва, а нейният председател Корнелия Нинова постоянно зове за отмяна на европейските санкции против Русия, се сочи в доклада.

[ad id=“218548″]

Партия „Атака“ безспирно призовава за сближаване с Русия и се обявява против членството на България в ЕС и НАТО. Нейният лидер Волен Сидеров започна предизборната си кампания през 2014 година именно в Москва, се казва още в документа.

Също така, в текста се отбелязва, че правителството на премиера Бойко Борисов декларира пълната си подкрепа за членството на страната в ЕС и НАТО. „Докато историята на българо-руските отношения се свързва с освобождението от османско робство, съвременните методи на влияние на Москва ще бъдат фокусирани към меката сила, енергетиката, както и политическото и културното влияние“, се подчертава в доклада.

В документа се цитират данни от изследване на неправителствената организация GLOBSEC, съгласно които

около 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин,

което е най-високия показател по въпроса за целия Европейски съюз. В доклада се отбелязва и че България почти напълно зависи от руския петрол и природен газ. Страната разчита на руско гориво за АЕЦ „Козлодуй“, която произвежда около 35% от електроенергията в България.

[ad id=“236480“]

В една от най-бедните страни на Европа, чието население е застаряващо, социалните фактори играят огромна роля за успеха на руските кампании в България. С помощта на фонда „Руски свят“ ( „Руский мир“ ), правителството на Русия поддържа организации, които „партнирайки си с Руската православна църква, популяризират руския език и руската култура“. В България работят шест подобни центъра, се отбелязва в доклада.

Москва е използвала президентските избори през 2016 година

за разширяване на влиянието си в българската политика. В течение на предизборната кампания, тогавашният директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников посети България, където се срещна с Корнелия Нинова, се напомня в доклада. Споменава се и за наличието на предполагаем стратегически документ, който е помогнал на кандидата на БСП да спечели изборите. Но, след като е станал президент, Румен Радев не спира да декларира подкрепата си за членството на странат в ЕС и НАТО, се подчертава в доклада.

 

 


image0 (9K)