Американският филмов институт обяви 10-те филма на годината

Американският филмов институт обяви 10-те филма на годината. Сред тях са „петима от една кръв“ на Спайк Лий, „една нощ в маями“ на реджина кинг и, „номадландия“ на Клои чжао.

Американският филмов институт оповести избора си за филми на годината, като пет от десетте продукции са с преобладаващо афроамерикански актьорски състав и сюжет.

Годишният списък на института не прави класация, но се счита за сериозен индикатор кои продукции се очаква да имат успех на наградите „Златен глобус“ и „Оскар“.

Тазгодишният списък включва последните два филма на актьора Чадуик Боузман, който миналата година загуби битката с рака – „Ма Рейни: Майката на блуса“ по пиесата на Огъст Уилсън и „Петима от една кръв“ – драма за войната във Виетнам, режисирана от Спайк Лий.

В списъка на Американският филмов институт попадат още „Една нощ в Маями“ разказващ за срещата през 1964 г. между чернокожите икони Касиус Клей, Сам Кук, Малкълм Екс и Джим Браун, с който актрисата Реджина Кинг дебютира като режисьор, и продуцираният от Райън Куглър филм „Юда и черният месия“ за лидера на Партията на черните пантери Фред Хамптън.

Драмата „Минари“ – историята на семейство корейски имигранти в търсене на американската мечта през 80-те години на миналия век, и посветената на джаза анимация „За душата“ („Soul“) на студио „Пиксар“ също намират място в списъка.

Вместо на традиционния гала обяд, отличените от Американския филмов институт ще бъдат почетени в рамките на виртуална проява, която ще бъде излъчена онлайн на сайта на организацията.

Публикувано със съгласието на BNews.bg

 


image0 (9K)