Американският политик Джон Маккейн изгуби битката с рака

Републиканецът имаше агресивна форма на мозъчен тумор

[ad id=“225664″]

Сенаторът републиканец Джон Маккейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял кандидат за президент на САЩ през 2008 г., е починал снощи на 81-годишна възраст. Това съобщи неговата канцелария, цитирана от световните агенции.

Сенаторът от Аризона се бореше с глиобластома – агресивна форма на мозъчен тумор, диагностицирана през юли 2017 г. В средата на април т.г. то бе подложен на операция заради чревна инфекция.

Маккейн не се е появявал в Конгреса от началото на годината.

През 1967 г. самолетът на Джон Маккейн е свален над Северен Виетнам по време на мисия за бомбардировка. Той е тежко ранен и прекарва над пет години в плен.

[ad id=“263680″]

През 1982 г. е избран в Камарата на представителите, а през 1986 – Сената на САЩ. По много въпроси се придържа към консервативни възгледи; привърженик е на финансова реформа, а също полага усилия за издирване на безследно изчезналите американци по време на Виетнамската война.

Потомък на фамилия със славни военни традиции, Маккейн оглавява сенатската комисия за въоръжените сили. От този пост той работи за активната военна намеса на САЩ в чужбина, което да спомогне, по собствените му думи, за „победата над силите на радикалния ислям, които искат да унищожат Америка“.

[ad id=“236993″]

През 2000 г. не успява да спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, но се сдобива с нея през 2008. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин и е победен от Барак Обама.

Джон Маккейн бе изтъкнат опонент на президента Доналд Тръмп. След като отправи критики към Тръмп за антиимигрантската му реторика президентът се изказа пренебрежително за военното минало на сенатора с думите, че „предпочита хора, които не са били залавяни“.

Съгласно партийната дисциплина Маккейн изрази подкрепа за Тръмп, след като той спечели републиканската номинация, но през октомври 2016 г. оттегли подкрепата си във връзка с публикуването на запис, в който Тръмп се хвали, че е хващал жени за гениталиите.

[ad id=“218548″]

След това Джон Маккейн редовно критикуваше настоящия обитател на Белия дом.


image0 (9K)