Американската космическа агенция НАСА със сензационно откритие на Луната

Националната администрация по аеронавтика и космически изследвания на САЩ (НАСА) потвърди, че е открила присъствието на течност в няколко кратера на естествения спътник на Земята, съобщава Би Би Си (bbc.com).

„Все още не знаем дали можем да я използваме като ресурс, но откритието на вода на Луната е от ключово значение за нашите планове“, коментира Джим Бриденстин, ръководител на НАСА.

Откритието е направено на осветената повърхност на Луната благодарение на обсерваторията „СОФИЯ“. Това е въздушен инфрачервен телескоп, който е монтиран на борда на модифициран самолет Boeing 747. Той лети над 99% от земната атмосфера, предлагайки почти безпрепятствена гледка към Слънчевата система.

Инфрачервената светлина от телескопа се отразява от повърхността на Луната. По този начин учените могат да декодират точно какво отразява тази светлина.

Различните вещества се появяват в различни цветове. Така изследователите са открили точния „характерен“ цвят на водните молекули. Те твърдят, че „приблизително 40 000 квадратни метра от лунната повърхност имат способността да улавят вода“.

Какво означава това откритие?

Въпреки че и преди е имало признаци за наличието на вода на лунната повърхност, новото откритие предполага, че нейното количество е по-голямо, отколкото се смяташе досега.

Учените смятат, че това ще подпомогне плановете за създаване на обитаема станция на лунната повърхност.


image0 (9K)