Американската компания Moderna обяви, че е открила ваксина срещу COVID-19 с 94% ефективност

Фармацевтичната компания Moderna обяви, че е произвела ваксина срещу COVID-19. Продуктът показва ефективност от 94.5%, според първоначалните данни от изследванията.

Изследователите от компанията коментират, че не са очаквали толкова високи резултатите, но подчертават, че продуктът може да достигне до пазара най-рано през пролетта, съобщи Ню Йорк Таймс.

Новината превръща Moderna във втората компания, която оповестява резултати от предварителните тестове на ваксина срещу COVID-19. Преди дни от Pfizer обявиха, че заедно в колаборация с BioNTech са открили ваксина, която може да защити от заболяването повече от 90% от хората.

Резултатите от изследването на Moderna са били анализирани от независима група, назначена от Националния здравен институт в САЩ. Общо в тестовете са били вкючени 30 хил. души, като половината от тях са получили плацебо, а останалата част са били ижектирани с ваксината.

“Казвах, че ще съм доволен с ваксина, показваща 75% ефективност. Заради надеждите си мислех и за ефективност от 90 и 95%, но не съм го очаквал. 94.5 % е много впечатляващо“, заяви директорът на института и главно ключово лице в борбата с пандемията в САЩ д-р Антъни Фаучи.

Ваксината на Moderna ще трябва да се съхранява на -4 градуса по Фаренхайт или – 20 градуса по Целзий. Тази на Pfizer изисква съхранение при – 80 градуса по Целзий.

Двете компании обявиха откритията си, без обаче да дадат достъп до информацията от страна на външни експерти, които да анализират откритията им. В същото време изследванията продължават, а до масово производството ще се стигне след разрешение на Агенцията по контрол на храните и лекарствата (FDA).

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)