„Алфа Рисърч“: Близо половината българи искат нови кметове за общините си

Около 47% са твърдо решилите да гласуват на предстоящите избори. Силно поляризирани са нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% са за избор на нов градоначалник. Това сочат данните от регулярното тримесечно проучване на обществените нагласи на социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Националното представително проучване е проведено между 10 и 16 септември сред 1023 пълнолетни граждани.

На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32%:68%), по-умерени – в средните общини (44%:56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51%:49%). Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини.

Изострянето на критичните настроения е най-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот.

В началото на септември в национален план ГЕРБ запазва електоралното си предимство пред БСП.

На въпрос за коя партия биха гласували, ако предстоят парламентарни избори, 21.5% посочват формацията на Бойко Борисов, а 18.7% – партията на Корнелия Нинова.

„Алфа Рисърч“ измерва и потенциала на вече заявената от Слави Трифонов партия „Няма такава държава“, която стартира с подкрепа от 8.3%.

Партията на Трифонов би отнела симпатизанти от БСП, националистическите формации и „Воля“, без съществена ерозия за ГЕРБ. Поради липсата на масови обществени очаквания за демонтиране на цялата политическа система и преориентация на страната новата формация, позиционираща се като алтернатива на статуквото, започва с умерени нива на подкрепа, отчитат социолозите.

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на „Обединени патриоти“ по-голямата част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ с 4.8%, докато доскорошният им партньор „Атака“ започва политическия сезон с подкрепа от 1.9 на сто.

След пробива на европейския вот и излъчването на евродепутат „Демократична България“ стабилизира общите си позиции – 4.1%, но остава пред предизвикателството да разшири кръга на симпатизантите в страната.

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива, посочват от „Алфа Рисърч“.

Отговорът на въпроса „коя е алтернативата на ГЕРБ“ показва силно фрагментирани предпочитания

към БСП – 17%,

към партия на Слави Трифонов – 12%,

Демократична България – 4.9%,

Обединени патриоти – 3.8%,

към друга политическа сила – 8.9%.

Това разпиляване на симпатиите, както и взаимната противоречивост между опозиционните формации показва защо, макар и със силно стеснена подкрепа, ГЕРБ продължава да удържа позиции, обясняват социолозите.


image0 (9K)