Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Това съобщи в социалната мрежа Фейсбук съпругата му Радослава Ненова.

[ad id=“225664″]

Боян Петров е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се е влошило.

За момента спасителна акция е невъзможна. Най-рано утре спасителен екип ще тръгне да го търси„, пише още Ненова в профила си в социалната мрежа.

Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на Лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него„, допълва тя.

[ad id=“263680″]

Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре„, посочва още Радослава.

[ad id=“238430″]

Според информация, подадена от унгарския алпинист Давид Клайн, цитирана от местни медии, на 6 май Боян Петров е обявен за издирване.

Клайн твърди, че Петров е започнал изкачването на 29 април. Видян е с бинокъл от базовия лагер да се придвижва към Лагер 3 , който е на височина от около 7400 м. На 5 май трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер. Там са открили само палатката на Боян Петров, навята от сняг, информира „Дневник“.

[ad id=“218001″]

Клайн казва, че тази ситуация на неизвестност не трябва да води до крайни заключения. Възможно е  нашият алпинист да е в някой от по-долните лагери. От екипа му в София допускат, че заради влошаване на времето се е наложило да слезе до Лагер 1 или 2, които са добре снабдени с храна и да изчака отминаване на лошото време.


image0 (9K)