„Ало измамници“ удряли от територията на Румъния

Повдигнати са обвинения на всичките осем задържани от групата за ало-измами в град Левски, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева. Групата заподозряна в извършването на телефонни измами е работела предимно от територията на Румъния. Измамниците са използвали карти на мобилни оператори от северната ни съседка. Целта на измамниците са били основно възрастни жители на София, заяви началникът на сектор „Измами“ в Националната полиция Златка Падинкова.

„Групата действа на територията на цялата страна, но прави впечатление, че за периода на воденото разследване основно измамените бяха жители на столицата, като разбира се, има данни и за други населени места, но основно за концентрацията на тази група интерес представлява София, като включително на един от адресите беше намерен част от телефонен указател на София“, каза тя.

Прокурор Милева уточни, че при обиските са открити множество мобилни телефони и SIM карти, включително румънски, както и голяма парична сума и различни ценности. Членовете са групата са проявили особена изобретателност, защото много от картите са били скрити в дистанционно за телевизор, а при едно от претърсванията полицаите са открили в дупка, прокопана в зимника, множество златни монети и накити.

„Тези хора нямат нито един ден трудов и осигурителен стаж, въпреки това са демонстрирали добър начин на живот“, коментира прокурор Милева. Ръководителят на престъпната група също е установен. Всички задържани са с криминално минало, а през годините са били осъждани за различни престъпления, сред които кражби, измами и др.

При ало-измамниците са намерени още и осем луксозни автомобила. Прокуратурата пък е изчислила, че те са разполагали и с джобни пари на ден колкото една минимална пенсия. Ето защо, на всеки един от тях, в качеството му на физическо лице, му е наложена и данъчна ревизия. Един от задържаните дори се е подвизавал в социалните мрежи с прякора „Васко Богатия“.

Наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова подчерта, че анализът на жертвите показва, че те се предимно възрастни хора и живеят отдалечено или напълно откъснато от своите близки.

Заместник-директорът на Националната полиция Николай Хаджиев отчете намаление на телефонните измами в последните месеци.

„От началото на годината са извършени 459 престъпления спрямо 688 за същия период на миналата година, което е с 33% намаление. Процентът на разкриваемост за първите 7 месеца на тази година, то е 23 спрямо 14 за миналата година“, каза старши комисар Николай Хаджиев- заместник директор на Националната полиция.


image0 (9K)