Алена отговаря: Мъстиш на Юда, подиграваш се на Господ

В събота срещу Възкресение в двора на църквите се пали огромен огън, на който се изгарят чучела на Юда.

Огньовете са високи, правят се с използвани гуми за основа и малко клонки за декорация (има негласни състезания между различните епархии чия копа ще е по-висока и т. н.).

Поливат ги с гориво, за да избухват периодично. Около тях се събират хора, които пият алкохол и хвърлят самоделни бомби по сградата на църквата. Това всичко се случва под благосклонния поглед на архиепископите, които със снизхождение се радват на любовта на миряните към Бога. Те нали отмъщават на Юда за предателството в края на краищата!

Алена отговаря:

Тези традиции граничат с вуду магиите и нямат нищо общо с православното християнство, с никое християнство нямат общо! Каква е гаранцията, че тези чучела не са наричани за някого и няма да разболеят нищо неподозиращи хора. Думи нямам! После – защо имало пожари, които трудно се потушават. Ами защото тези миряни си ги „купуват“ от Вселената с онова, което правят, а Тя им дава и допълнителен дар. Подигравка с Иисус и саможертвата му, но не и добротворство и мъст към предателя Юда. Ами ако Юда Искариот не е предателят, а само набеден за такъв? А дали щеше да има християнство във вида на настоящата религия, ако Божият Син не беше предаден и осъден на разпване? Учудвам се, че такава първичност може да бъде приемана със снизхождение от местните владици. У нас явно имаме повече разум.

Автора: Светлана Тилкова – Алена


image0 (9K)