Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие за сделката за името на Македония

Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие в парламента след оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, за сделката с името на Македония, пише електронното издание на атинския ежедневник „Катимерини“, цитирано от „Фокус“.

По-рано министърът на отбраната на Гърция подаде оставка в знак на протест срещу споразумението, което слага край на дългогодишния спор с Македония за името. Ципрас ще замени Каменос с началника на Генералния щаб на армията Евангелос Апостолакис.

„Въпросът за Македония не ми позволява да не жертвам поста. Аз оттеглям подкрепата си за кабинета“, каза Каменос след среща с Ципрас.

Той обяви, че ще извади от правителството шестима други министри от своята партия „Независими гърци“.

Ципрас ще търси подкрепата на 151 депутати, понеже неведнъж е заявявал, че не желае правителство на малцинството.

Партията на подалия оставка Панос Каменос има само 7 депутати, но те са ключови за вота в гръцкия парламент. Ако тези народни представители не подкрепят споразумението от Преспа, това няма задължително да означава неуспех на договора, уреждащ 27-годишния спор за името на бившата югославска република.

Според изявления на премиера Ципрас той ще събере необходимите 151 гласа за ратификация на договора, като ще получи подкрепа от независими депутати.

Политически сътресения имаше и в Македония, след като беше гласуване името й да се промени на Република Северна Македония.

Основната опозиционна македонска партия ВМРО-ДПМНЕ изключи всички свои депутати, които подкрепиха предложението за промяна на името на Македония.

В Скопие „за” историческата промяна гласуваха 81 народни представители.


image0 (9K)