Алексей Навални в Москва: Зная, че съм прав

Популярният руски опозиционен лидер Алексей Навални беше задържан снощи на летище „Шереметиево“ в Москва при завръщането си от Германия. Той се лекуваше от предполагаемо отравяне в Русия с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Стотици привърженици на Навални го очакваха на московското летище „Внуково“, където трябваше да кацне самолетът на авиокомпанията „Победа“ от Берлин. Повече от 50 от тях бяха задържани от руската полиция. Сред арестуваните е и юристът на „Фонда за борба с корупцията“ Любов Собол.

В последния момент самолетът, в който пътуваше Навални, беше пренасочен към друго летище „Шереметиево“.

Малко преди да премине паспортния контрол Навални заяви пред журналистите, които пътуваха с него, че не се страхува от нищо:

„Ще изляза и ще си отида вкъщи, защото зная, че съм прав. Зная, че всички наказателни дела срещу мен за изфабрикувани. Не само правдата е на моя страна, но и съдът. Искат да ме вкарат в затвора заради дело, по което имаше решение на Европейският съд в моя полза“.

На гишето за паспортен контрол Навални беше задържан под предлог, че е нарушил условията на изпитателния си срок, наложен с присъда от 2014 година. Предстои съдът да му определи мярка за неотклонение.

„Задържането на Алексей Навални е неприемливо, написа в социалната мрежа „Туитър“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той призова руските власти незабавно да го освободят. Същият призив отправи и върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той подчерта, че политизирането на правосъдието е неприемливо.

И САЩ осъдиха категорично арестуването на руския опозиционен лидер.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова „посъветва“ тези, които коментират ареста на Навални, „да уважават международното право и да се заемат с проблемите в собствените си страни“.

 

 

 


image0 (9K)