Александър Сталийски: Не съм рекетирал Цветан Василев, ние бяхме добри приятели

Бизнесменът Александър Сталийски отхвърли твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, че го е рекетирал от името на премиера в оставка Бойко Борисов и обяви, че, напротив, е бил в много близки отношения с Василев.

В интервю за телевизия BiT, излъчено в неделя вечер, Цветан Василев, който живее в Белград, докато тече разследване срещу него за краха на банката, посочи Сталийски като „дясна ръка“ на Бойко Борисов и го обвини, че през 2010 г. го принудил да подари половината от дяловете от русенския завод „Дунарит“ на посочени от Сталийски хора. След това го и накарал отново да откупи предприятието срещу 43 млн. лв. Василев не за първи път споменава Сталийски като член на най-приближения до Борисов кръг и натоварен с важни финансови въпроси.

Пет дни по-късно бизнесменът отговори на обвиненията в пространно интервю за вестник „Стандарт“, в което, без да се спира на конкретните твърдения на Василев, заявява, че е бил много близък, дори приятел с него. Но два пъти бил предаван от него заради политическите цели на бившия собственик на КТБ.

„Никога не съм го рекетирал! Първо не съм рекетьор, второ той ми беше приятел и трето не забравяйте, че той беше изключително влиятелен човек! Ако някой беше казал, че го рекетирам по онова време, това щеше да предизвика искрен смях!“, посочва Сталийски.

Приятелство на по чашка

В интервюто Александър Сталийски обяснява, че двамата с Цветан Василев се познават много добре от години и често си гостували един на друг. Празнували заедно рождени и имени дни. Бизнесменът допълва, че често бил гост в прословутия кабинет на собственика на КТБ, намиращ се на 12-ия етаж на сграда на бул. „Цар Борис III“.

„Там ние обсъждахме с часове, на „по питие или няколко питиета“ – както обичахме да се изразяваме тогава – много теми, като спорт, актуалната политическа ситуация в държавата в особено пикантни детайли“, описва Сталийски.

За разлика от редовите посетители на кабинета, които са преминавали през охраната и са били записвани на входа на сградата, Сталийски винаги влизал през гаража и използвал ВИП входа и асансьора. „Вероятно по тази причина моето име не се появи в списъците с посетители на Василев. Вероятно по тази причина там не фигурираха и други, за които положително знам, че са се срещали с него“, казва още Сталийски, като подчертава на няколко пъти, че тези срещи ставали основно по време на мандата на Пламен Орешарски като премиер.

Скъпите подаръци

По думите на Сталийски в периода на добри отношения двамата си разменили и няколко доста скъпи подаръци. Собственикът на фалиралата банка подарил на бизнесмена за рождения ден часовник за десетки хиляди левове. Ответният жест: „Столът зад бюрото му в КТБ, който по-късно зрелищно беше изнесен от кабинета му в банката, бе подарък от мен за един от рождените му дни“.

Кой кого рекетира

Разривът в отношенията между двамата настъпил през 2013 г, описва бизнесменът. Тогава компанията на Сталийски „Ноу Фрейм Медия“ продуцира почти цялата програма на фалиралата ТВ7, но Василев решил да направи промени.

„Той винаги е представял себе си за консултант. Така веднъж реши да ме „консултира приятелски на по питие“, че продуцентският бизнес вече не е за мен. Василев обясни, че оттук насетне ще поеме друг“, обяснява Сталийски.

Като ключов момент от взаимоотношенията им той посочва подписан на 1 август 2013 г. договор, според който създадената фирма-дубликат на „Ноу Фрейм Медия“ – „Ноу Фрейм Медия България“, има право да използва безвъзмездно търговска марка и логото на оригиналната компания. „Консултанта явно е решил, че нашата фирма ще бъде лицето и марката на телевизионното предаване „България без цензура“, прераснало в политически проект. В последствие така и стана“ .

Сталийски уточнява, че нямало как да прекрати договора си с Василев, защото ТВ 7 дължала солидна сума на неговата фирма за произведени и дори вече излъчени предавания. „Ноу Фрейм Медия“ обаче нямала право да спре производството на предавания, тъй като договорът можело да бъде прекратен едностранно и фирмата да не си получи дължимото.

„Костинбродската афера“ скарала Сталийски и Борисов

Бизнесменът твърди, че Цветан Василев дори го скарал с Бойко Борисов чрез аферата с бюлетините от склада в Костинброд.

„След „Костинбродската афера“ през 2013 г. бях заподозрян от Борисов, че съм взел участие в острите атаки и кампанията срещу ГЕРБ и личността му, в цирковете пред къщата му в Банкя, че съм част от кръга „ТВ 7″. Борисов ме обвини, че аз съм част от проекта, който бе създаден с цел политическото му унищожение“, казва в интервюто Сталийски, като уточнява, че допреди този момент с премиера спортували заедно, играели карти и гледали мачове.

dnevnik.bg


image0 (9K)