Александър Симов: Партията на Спас Панчев винаги е била пепелянка в пазвата

„До утре можем да си говорим как единствената форма на съществуване на тази формация е да обикаля по места и да всява разкол в БСП, да влиза в местни колаборации с ГЕРБ и да гласува срещу червените кметове там, където ги има.“ Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от БСП и известен журналист Александър Симов по повод напускането на земеделците на Спас Панчев на ПГ „БСП за България“.

[ad id=“225664″]

Ето и целия пост на народния представител

Може би трябва да замълча по тази тема, може би не трябва да се обаждам, може би просто трябва да махна с ръка с ядосано, но напълно ще изменя на себе си, ако не кажа няколко думи.

Едва днес (прекрасно е да изкараш една събота без новини и с книгата „Лятото на страха“ на Дан Симънс) научих, че депутатите от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ напускали парламентарната група на „БСП за България“.

Те са двама и единственото, което мога да кажа е – прав им път! Партията на Спас Панчев винаги е била коварен партньор, много повече напомнящ на пепелянка в пазвата, отколкото на реален приятел.

[ad id=“263680″]

До утре можем да си говорим как единствената форма на съществуване на тази формация е да обикаля по места и да всява разкол в БСП, да влиза в местни колаборации с ГЕРБ и да гласува срещу червените кметове там, където ги има.

Миналата година, когато БСП подложи на сериозна ревизия коалицията „БСП Лява България“ въпросът със земеделците не беше решен докрай и това показва как забавените проблеми имат склонността да се превръщат в политически бомби.

Левицата тогава намери сили да се отърве от партньори, които не носят никаква полза, а съществуват като паразити на нейния гръб, но си позволи да повярва в илюзията, че земеделците ще се съобразят с поставените им политически условия.

[ad id=“236993″]

Спомням си дебатите в Изпълнителното бюро и крайното решение – за да продължат участието с в коалицията, те трябваше моментално да престанат да подкрепят ГЕРБ по места. Това не се случи.

И сега следва логичното продължение – двамата земеделци напускат групата на БСП. Знаково е, че това става в навечерието на вота на недоверие и аз лично с огромен интерес ще проследя как ще гласуват в петък те. Имам някои подозрения…

[ad id=“218548″]

Действията на двамата депутати на ЗС „Александър Стамболийски“ обаче представляват огромна подмяна на вота. Сами по себе си нито един от тях нямаше да попадне в парламента и всичко, което правят днес е гавра с гласа на хората, които искаха промяна. Но това е въпрос на съвест, а не съм сигурен, че те ще разберат какво искам да им кажа…

Както и да е.

Действията на двамата земеделци могат да се окажат от неочаквана полза за БСП. По-добре по-малко, но с политическа хигиена, отколкото многолюдна тълпа с разнообразни политически желания.

[ad id=“236999″]

Отсега прогнозирам – на следващите избори извънпарламентарните партии ще се обогатят с още една.


image0 (9K)