Александър Коган: Използван съм като изкупителна жертва в скандала с Фейсбук

Млад учен от Университета в Кеймбридж, събирал данни за милиони потребители на Фейсбук, заяви, че е бил използван като „изкупителна жертва“.

[ad id=“225664″]

Според Александър Коган той е жертва както на социалната мрежа, така и на консултантска компания, обвинявана, че е опитала да наклони общественото мнение в САЩ в полза на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази седмица социалната мрежа Фейсбук беше разтърсена, след като източник изнесе данни, че „Кеймбридж аналитика“ – консултантска компания в сферата на политиката, която е била наета от Тръмп за предизборната му кампания през 2016 г. – е придобила неправомерен достъп до данни за 50 милиона потребители на Фейсбук.

През последните два дни социалната мрежа загуби първо 40, а вече 60 милиарда долара от стойността си на фондовите пазари поради опасения, че нейните отношения с „Кембридж аналитика“ може да навредят на репутацията й, да подплашат рекламодателите и да станат причина за въвеждане на по-строги регулации.

[ad id=“263680″]

От компанията на Марк Зукърбърг заявиха, че данните са били събирани от Александър Коган – учен в областта на психологията, създал приложение в рамките на социалната мрежа, което е било свалено от 270 000 души. Според Фейсбук след това той нарушил нейните правила, като предал данните за потребителите на „Кембридж аналитика“.

„Събитията през последната седмица са истински шок“, заяви обаче Коган пред Би Би Си. – „Според мен по същество съм използван като изкупителна жертв а, както от Фейсбук, така и от „Кембридж аналитика“, при положение че смятахме, че правим нещо съвсем обикновено. Получихме уверения от „Кембридж аналитика“, че всичко е изрядно от правна гледна точка и не нарушава условията на предоставяната (от Фейсбук) услуга“.

[ad id=“236999″]

Коган смята, че точността на тази база данни е била „преекспонирана“ от „Кеймбридж аналитика“, както и че е било по-вероятно информацията да навреди на кампанията на Тръмп.

Александър Никс, ръководителят на „Кембридж аналитика“, който вчера беше временно отстранен от длъжност, обаче заявява на тайно направен видеозапис, че неговата компания е изиграла решаваща роля за изборната победа на американския президент.

[ad id=“237001″]

Междувременно Федералната комисия по търговия на САЩ започна разследване срещу Фейсбук.


image0 (9K)