Александър Йорданов: Задава се кошмарна 2017 на Балканите

Сериозни наблюдатели говорят, че се задава комшмарна година на Балканите. През 2017 г. не само има криза в Македония, но и в съседните държави предстоят или предсрочни избори, или подготовка за избори през 2018 г., или референдум в Република Сръбска. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.

Македония е като въже, което се опитват да дърпат от двете страни и накрая ще се скъса, прогнозира той.

Ситуацията с управлението там се завързва, след като и президентът отказа да даде мандат на Зоран Заев.

„Президентът не само не връчи мандата, но и изрече доста сериозни обвинения спрямо албанската общност като цяло, обвинявайки албанците, че стават проводници на платформа на чужда държава, дори спомена и наказателно преследване. Държавният глава според Конституцията на Македония няма право да обвързва с условие даването на мандат, тоест това, което е направил Георге Иванов, наистина юристите могат да го изтълкуват в смисъл, че той нарушава Конституцията”, подчерта бившият посланик.

Тезата за разпадане на Македония не трябва да се подкрепя от България, категоричен беше Александър Йорданов.

„Исканията на албанците са за употребата на албанския език като втори официален език в Република Македония и за промяна на държавните символи, които да отразяват равностойното поставяне на албанската общност в македонското общество. Тези искания логично произтичат от текстовете на Конституцията”, допълни той.

„Тази македонска Конституция за 26 г. от създаването й беше променяна 32 пъти, което означава, че самата държава Република Македония продължава да е в процес на дооформяне”, каза Йорданов.

По думите в момента албанският се използва като официален, включително в македонския парламент – албанците в него си говорят на албански език, когато се изказват от трибуната.

„Исканията им обаче са опасни в определен смисъл, защото са посвоему радикални, те ескалират напрежението”, коментира Александър Йорданов.

Той отбеляза, че след конфликта от 2001 г. във всички правителства досега участват албански партии в различни конфигурации. По думите му същото сега се очаква да стане и ако управлява Социалдемократическият съюз.

„В целия конфликт има повече пара, отколкото реалност”, смята Александър Йорданов.

„Ако се състави правителството, едно предложение от типа на това, което искат албанците, няма да мине в парламента, то няма да бъде гласувано. Едва ли народните представители от Социалдемократическия съюз, независимо че са сключили договор с албанците за управление, ще подкрепят техните искания за албанския като втори език.  И може да се стигне до сваляне на правителството, тоест албанците да напуснат и правителството да падне”, прогнозира той.

Йорданов допълни също, че днес в Скопие трябва да пристигне еврокомисарят по външна политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини.


image0 (9K)