Александър Вучич: До седмица ще имаме по 1000 заразени на ден

Сръбският президент Александър Вучич предупреди днес, че ако Сърбия не бъде дисциплинирана, след седмица може да има до 1000 заразени на ден и че ще има голям проблем къде да бъдат настанени тези пациенти.

– Предвид нашите възможности, ние се борим добре. Лекарите са прекрасни, а сестрите са чудесни и много им благодаря. Само че ние не сме достатъчно дисциплинарни, надявам се да бъдем – каза Вучич и помоли хората да останат у дома.

Попитан от репортер да коментира, че Швейцария има приблизително същото население като Сърбия, но има около 200 починали и над 12 000 заразени, докато страната му има 528 заразени и осем мъртви и готова ли е за най-лошия сценарий. Вучич каза, че това не е за сравнение, тъй като „фокусната точка“ на кризата в Швейцария започна по-рано.

Вучич предупреди, че това предстои на Сърбия и попита къде да постави всички заразени.

– Питам къде мислите, че можем да поставим всички, ако имаме 500 или 1000 заразени за един ден, в коя болница? Само ВMA има капацитет от 1000 легла, но това е само за един ден. За седем дни ще имаме по 1000 заразени за един ден.

Той добави, че слуша злонамерени коментари от онези, чиито здравни системи се оказаха много по-лоши от сръбската и че ще говори за това, когато тази криза премине.

– Щастлив съм, че не се надценяваме и не подценяваме другите – добави Вучич.


image0 (9K)