Алберт Попов е първият българин на финалите в Световната купа по ски алпийски дисциплини

България ще има за първи път представител във финалите на Световната купа по ски-алпийски дисциплини.
Това стана възможно, след като Алберт Попов спечели през сезона 95 точки в слалома и зае 21-о място в крайното класиране в дисциплината преди финалите в Солдеу (Андора). Така той ще стартира на 17 март заедно с още 25 от най-добрите в дисциплината и световния шампион при младежите.
Световните алпийски финали се провеждат за първи път през 1993 година.
Изровеното трасе в Кранска Гора днес стана причина Попов да не завърши първия манш слалома за Световната купа, както това се случи и с още 23-а от участниците. Заради топлото време и дъжда през последните дни в словенския курорт пистата бе в ужасно състояние.
„Стартирах с 20-и номер, по трасето вече имаше доста дупки, пропадна. Времето не позволи теренът да стегне добре през нощта“, обясни Попов.
„Направих една голяма грешка в началото, пистата ме прецака, но въпреки всичко, продължих. Имах шансове въпреки това да вляза в топ 30. Но долу поредната дупка ме извади от трасето и не завърших“, допълни той.
Камен Златков зае 35-о място в първия манш, като изостана само на 16 стотни от влизане във втория.
На 11 март Попов и Йоан Тодоров ще стартират в Кранска Гора в гигантския слалом от финалите на Европейската купа. След това Попов заминава за Солдеу.
Тодоров и Камен Златков пък ще участват на 12-и и в слалома от финалите на ЕК в Кранска Гора.


image0 (9K)