Албанецът Лео от “Приятели, помагайте!” със силни думи след церемонията за Годишната награда „Добрият самарянин“

За Годишната награда „Добрият самарянин“, учредена от Сдружение „Самарянин“ в Стара Загора, беше номиниран и албанецът Лео Кадели, създател на движението „Приятели, помагайте!“.

Емоционална среща в Стара Загора на добротворците в Годишните награди “Добрият Самарянин”

Той и хилядите му последователи и приятели неведнъж са правили добрини в региона, но през 2019 година проведоха мащабна акция в Стара Загора в помощ на самотна майка с 3 деца. Беше задействана и тежката машина на институциите:

Албанецът Лео от “Приятели, помагайте!” и кметът на Стара Загора, обединени извършиха чудеса!

След тържествената церемония по раздаването за девети път на наградите снощи (9 декември), по повод на номинацията и за философията да вършиш добро, Лео Кадели казва следното:

„Доброто няма първо, второ или трето място, нито се мери на килограм или на метър, просто се прави и затова всеки човек, отворил сърцето си, за да помогне, заслужава тази и всякаква награда, както и всички номинирани. Продължавайте по същия начин, може сега да имате едно добро дело, но след години ще имате хиляди. Преди ме питаха колко деца имам и аз отговарях едно. Днес вече ме питат за колко деца се грижа, а аз казвам, че продължавам да бъда баща само на едно, но се грижа и за хиляди други.

Започнах сам, преди близо 4 години, при една самотна баба, която след първото ми посещение ми стана като майка. Майка, която ми каза следните думи: „Помни, сине мой, доброто винаги побеждава“. Аз заспивах и се събуждах с нейните думи и оттогава всеки ден гледам да правя по нещо добро. Баба Недка откри едно качество в мен, което дори и самият аз не знаех, че имам – качеството да бъда полезен, а се оказа, че когато си полезен, автоматично си и добър. Тогава нещо отвътре ми каза, че аз имам мисия в този свят, мисия да дам пример и да обединявам. Всеки сам решава какъв пример ще даде, моят е този, който следват близо 50 000 души и те вече мислят и действат като мен. Благодарен съм на Господ, че съм здрав, благодарен съм на семейството си, че ме подкрепя, благодарен съм на българите в България и тези в чужбина, че ме следват и са част от мен, благодарен съм на България, че ме прие като свой.

Нашата платформа вече е едно голямо семейство. Тя има зад гърба си над 4 000 каузи- от самотни стари хора, до дечица без родители. Нашата помощ е бърза и добре обмислена, ние сме на принципа „по-добре предоставяй всички удобства на някого да лови рибата, но никога не го учи наготово“. Нашата платформа има толкова много успешни каузи, защото тя вече е една машина, която произвежда добро. Една машина, която всеки ден действа, а не гние, напротив, привлича и други да се закачат към нея.

Какво печеля аз от това? Първо защо трябва да печеля нещо? Нужно ли е човек винаги да печели? Но ако трябва да го смятаме в богатство, колко богат станах след създаването на тази платформа, веднага ще ви кажа. В моята държава преди дни имаше силно земетресение, доста жертви и много щети. Ако това се беше случило преди години, сигурно щяха да дойдат най-близките ми приятели оттук, за да помогнат на най-близките ми роднини там, а сега? Сега вече цял един народ тук е готов да дойде да помогне на цял един народ там, заради мен. Това малко богатство ли е? Всъщност през тези години спечелих още нещо – абсолютно всяка вечер да заспивам щастлив, да нямам търпение да се събудя, защото всеки ден откривам добри приятели и с тях всеки ден правим някого щастлив.

Благодаря ви, приятели! Продължаваме по АБСОЛЮТНО същия начин.
Света ще го подобри подаването на ръка, а не парите, те, за жалост, вече достатъчно го манипулират.
Бог да пази България и нейните прекрасни граждани! Моите съболезнования към близките на жертвите в моята родина Албания!
Благодаря ти, татко, майко, братя и сестра, за това, което сътворихте от мен като характер!“


image0 (9K)