Акценти от отчета за 2018 г. на кмета на Стара Загора Живко Тодоров

АКЦЕНТИ ОТ ОТЧЕТА ЗА 2018 Г. НА КМЕТА НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА ЖИВКО ТОДОРОВ
НОЕМВРИ 2018 Г.

ФИНАНСОВА ПОЛИТИКА 2018 Г.

• Запазване на стабилност на общинските финанси чрез провеждане на консервативна финансова политика и стриктно спазване на бюджетната дисциплина.
• Според Министерството на финансите Община Стара Загора е в групата на общините с най-добро финансово състояние.
• Актуализираният бюджет на Община Стара Загора към 30.09.2018 г. възлиза на 111 904 010 лв.
• Запазени са размерите на ставките на местните данъци и такси, както и на цените на услугите. Продължават действията и мерките по повишаване на събираемостта им.
• Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс Глобал Рейтингс“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Община Стара Загора на „ВВВ-“ със стабилна перспектива.

ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА „ЗАГОРЕ“

Община Стара Загора учреди Индустриална зона „Загоре“. Впоследствие акционер в нея стана и държавата, в лицето на Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД.

Обновен е емблематичният за старозагорци парк „Митрополит Методий Кусев“, по проект на стойност 7 млн. лв. Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

По проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Изграждане на ново площадно пространство около сградата на общината и благоустрояване на пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики“, на стойност 8,2 млн. лв.

Проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора – етап II“.

До момента са сключени 75 договора с Българска банка за развитие за обновяване и саниране на жилищни сгради. 65 от тях са отчетени пред МРРБ, окончателно са приети и предадени на собствениците за експлоатация. Още 145 сгради очакват финансиране по програмата.

В началото на октомври започна изграждането на продължение на парк „Артилерийски“ и на ул. „Христо Ботев“, по проект на стойност 4,5 млн. лв.

Проект Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ бе изцяло реновирана. Ремонтните дейности са на стойност 1,5 млн. лв.

Изграждане на достъпна среда в XI ОУ „Николай Лилиев“ по Красива България, на стойност 113 хил. лв.

Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“

Приключи ремонтът на ОДЗ „Звънче“ в кв. „Железник“, на стойност 1,2 млн. лв. Очаква се до края на 2018 г. да приключи ремонтът на СУ „Железник“, на стойност 5 млн. лв.

Продължава изграждането на допълнително тяло към реновираната сграда на ОДЗ „Звездица“ в кв. Три чучура север, където ще бъдат открити още две нови групи.

Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на СОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Веселин Ханчев“, на обща стойност 4,2 млн. лв.

Предстои реконструкция на Професионалните гимназии по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, по електроника „Джон Атанасов“ и по електротехника и технологии „Г. С. Раковски“, на стойност 3,7 млн. лв.

Основен ремонт и обновяване на къщата на Николай Лилиев и изграждане на плътна ограда, на стойност 83 хил. лв.

Избран е изпълнител за адаптиране на определеното пространство за музей „Литературна Стара Загора“. Готов е и проектът за усвояване на арт пространството до сградата.

Проект Изграждане на ул. „Петкана Захариева“ в кв. „Железник“, на стойност 260 хил. лв.

Ремонт на ул. „Св. Отец Паисий“ от ул. „Августа Траяна“ до бул. „Славянски“, на стойност 1,3 млн. лв.

Ремонт на бул. „Руски“ от ул. „ Хр.Ботев“ до бул. „Славянски“ и от ул. „ Августа Траяна“ до ул. „Ген.Столетов“, на стойност 450 хил. лв.

Предстои внедряване на система за управление на трафика, електронна продажба на билети, актуализация на транспортната схема и разработване на тарифна политика на Общината за управление на градския транспорт.

Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ и разширение на ул. „Кап. Петко войвода“.

Проект
Готов е идейният проект за обновяване и реконструкция на Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев“ на приблизителна стойност 2 млн. лв.
Проект
Предвижда се по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в сградата на ул. „Мусала“ 26 /бившата „Метрология“/, да бъдат изградени нови социални жилища.

Общината придоби чрез дарение от Мария Жекова земя и сграда в центъра на Стара Загора. Културният център за развитие на талантливи деца трябва да бъде готов през 2019 г.

Проект
С 3,4 млн. лв. от бюджета на Община Стара Загора ще бъде изцяло обновена многофункционалната зала в сградата на областна администрация.
Изготвен е технически проект за зоопарка, с който ще се кандидатства за финансиране от „Фонд за устойчиви градове“.
Проект
С 1 млн. лв. от общинския бюджет е реконструиран пътят с. Борово – с. Михайлово. С осигурените 700 хил. лв. от Агенция Пътна инфраструктура е извършен ремонт на пътя от с. Старозагорски бани до с. Пъстрово. с. Старозагорски бани – с. Пъстрово.

На нов пенсионерски клуб се радват жителите на с. Казанка, ремонтирани са пенсионерския клуб и читалището в Загоре, ремонт на покрива и вътрешен ремонт е направен на пенсионерския клуб в с. Калитиново на стойност близо 50 000 лв.
Над 30 000 лв. е стойността на ремонта на здравната служба в с. Преславен.
Изпълнени са дейности по зацветяване с килимни цветя и храсти, както и с цветни фигури, за които са използвани близо 100 хил. цветя и 3000 многогодишни храста. Засадени са 200 дървета при подмяната на
тротоарните настилки.

Старозагорски ученици завоюваха златни и сребърни медали в Азиатската олимпиада по математика, в Сингапур и Хонг Конг.

ЗНАЧИМИ СЪБИТИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Стара Загора избра своя млад омбудсман.

За първи път в Деня на будителите бе връчена наградата „Млад учител“.

ЗНАЧИМИ СЪБИТИЯ В СПОРТА

Над 200 спортни събития са реализирани през 2018 г. Футболният мач „Актьори срещу „Берое“ се проведе с благотворителна кауза за Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански”. Спортен комплекс „Берое“ беше домакин на тренировъчен лагер „Ювентус джуниър камп“. В третия Маратон „Стара Загора“, се включиха над 400 атлети от 18 държави. В 18-то издание на Международния лекоатлетически турнир „Самарско знаме“ взеха участие 200 лекоатлети от 18 страни. Балканиада по лека атлетика. Близо 400 участници от 3 държави се състезаваха в 30-то юбилейно издание на най-стария турнир по карате за купа „Верея“.

„ЗА СВОБОДАТА… ДА РАЗВЕЕМ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ!“
3 март – Национален празник на Република България.
140 години от Освобождението на България.

ЗНАЧИМИ СЪБИТИЯ В КУЛТУРАТА

„Моление“, мега-спектакъл посветен на 141 години от боевете за Стара Загора.
Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“
Фестивал на маскарадните игри
През септември за поредна година се проведе традиционният BEERфест, с нова локация и със силна програма.
През ноември предстои Фестивалът на оперното и балетното изкуство и неговото 49-то издание.
В третото издание на „Опера на стадиона“ беше представен шедьовърът на Джузепе Верди – „Набуко“.
За седма поредна година се проведе Международният фестивал „Джаз форум Стара Загора“.
Кинофестивалът „Златната липа“ е единственият форум за ново европейско кино в България, който се проведе в Стара Загора за шеста поредна година.

Това лято бяха ремонтирани 49 детски площадки, поразени от вандалски прояви, за което са изхарчени близо 52 хил. лв.
Върви подмяна и на изпокъсаните оградни мрежи на 8-те игрища за футбол и баскетбол, създадени през последните няколко години.
Да пазим създаденото!

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ПОДКРЕПАТА!
ЖИВКО ТОДОРОВ


image0 (9K)