Акценти на ЗАРАТА на 25 октомври 2016 година

В истински празник на духа се превърна откриването на музей „Литературна Стара Загора“

„Благодаря на всички духовни стожери на града ни. Този празник е не само на Стара Загора , а е и празник на България. Едва ли има друг град с такъв литературен музей. Битката беше дълга, борбата изстрадана. Ако нямахме подкрепата на кмета Живко Тодоров, нямаше да се увенчае с победа. Това, което виждате тук е една малка част от богатството. Ако ги нямаше старозагорските поети, нямаше да я има и поезията на България“, каза в емоционалното си слово Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Един поет ни изпраща до урните в неделя гневен, любящ, искащ

Старозагорският поет Йордан Пеев ни кара осъзнато да направим своя избор в неделя, 27 октомври. Той искрено се надява да се намери все някой, който “да нагази в мръсното и да се опита да измие пограничната ни табела от всякакъв срам, на която пише на кирилица: БЪЛГАРИЯ!”

Първа копка направиха на индустриална зона “Загоре” в Стара Загора

С водосвет и молитва бе дадено началото на церемонията за полагане на символична първа копка за изграждане на техническата инфраструктура на Идустриална зона „Загоре“. В Стара Загора се стартира работата по покриване на високите изисквания на инвеститорите за изградени предварително услуги на територията ѝ като наличие на ВиК, телекомуникации, газ и електричество.

2,2 млрд. лв. е новият държавен дълг според проектобюджета за 2020 година

,2 милиарда лева е новият държавен дълг, който ще може да бъде поет догодина. Това става ясно от проектобюджета за 2020 година, публикуван на сайта на финансовото министерство. За първи път от много години насам бюджетът е планиран да бъде балансиран – т.е. без дефицит или излишък. Планирано е да се съберат и да се изхарчат по 46,826 млрд. лева. Държавният дълг в края на годината ще бъде под 20% от брутния вътрешен продукт.

ЧЕЗ бесни от спирането на сделката с “Еврохолд”, обмислят иск срещу България

Българската държава блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ за втори път, въпреки факта, че “Еврохолд” е уважаван международен инвеститор и все още не е активен в енергийния сектор. Завършването на продажбата на български активи в такава непредсказуема среда е голямо предизвикателство.

Столтенберг призова страните членки на НАТО да увеличат още военните си бюджети

Откривайки втория ден на преговори между министрите на отбраната от страните в НАТО, Столтенберг заяви, че днес ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с отбраната, “гарантиращи, че съюзът остава готов за бъдещето”. “За тази цел трябва да продължим да инвестираме в отбрана. Съюзниците вече са осигурили реален растеж на бюджетите за отбрана за пет поредни години. Това ще донесе допълнителни 100 милиарда долара разходи за национална отбрана до края на следващата година. Но трябва да продължим усилията си”, каза той. По-рано страните от алианса обещаха да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП.

Мъж и жена са арестувани заради камиона ковчег в Есекс

Мъж и жена, двамата  на 38 години, са арестувани по подозрение за трафик на хора и убийство, съобщават световните агенции. Арестът е извършен в Уорингтън, Северна Англия, според полицията в Есекс. Операцията по задържането им е част от разследването на инцидента, при който телата на 39 души бяха открити в камион в Есекс по-рано тази седмица, съобщава британската полиция.

Закриваме кампаниите за местните избори. Какво разбрахме от тях?

Днес закриваме една от най-парадоксалните кампании за местна власт. Говоря за страната като цяло, не за Стара Загора, защото в Стара Загора истинска кампания нямаше. В Стара Загора и през този месец работата си вървеше в обичайното русло. Отмятаха се проекти, започнаха нови и никой, освен досегашният кмет, не представи програма за управление.

Защо от Фермата първи си тръгват дребнавостта, интригите, тънките сметки, грубостта

В седмицата на пълното връщане 100 години назад, участниците първо се облякоха в народни носии, а след това си произведоха сапун, тъкаха на стан, правиха сламени шапки, грънци… Все занаяти, типични за българите отпреди векове.

Врачанката Надежда опитоми Годжи

Годжи се е превърнал в истински домошар и се вписва идеално в определението за семеен мъж. Доскоро музикантът отделяше голяма част от времето си за работа и се прибираше в родния град за уикендите, нерядко поемаше участия и по нощните заведения, където пиеше и се веселеш до малките часове на нощта.

Рачков и Мария не се уморяват да се правят на маймуни

От раздялата на комика Димитър Рачков и бившата господарка на ефира и сърцето му Мария Игнатова измина повече от година, но драмите между тях нямат край. Откакто не са тандем на сцената и в живота, двамата избягват да се засичат на едно и също място. Дори на фирмените партита не ходели, ако имали информация, че другият ще отиде.

Есма султан се прави на умряла лисица, но строи пъклени кули около Сурея

Тази вечер в поредния епизод на турската сага “Завинаги” властната Есма показва, че винаги е с една крачка напред. Нейните постъпки са добре обмислени и предвидени, а притворната ѝ добронамереност само е “приспала” останалите.

Хороскопът ви за 26 октомври е вече тук

Ако имате приятели или роднини, родени под знака на Телец, Козирог или Дева, които живеят в друго населено място , днес ще преживеете притеснение или безпокойство в отношенията си с тях. Това ще бъде благоприятен ден за годеж или брак свързан с мъж от кръга ви роднини. Конфликт с млада жена, която се опитва да хитрува, да ви излъже или действа злонамерено срещу вас, може да прерасне в битка на два остри камъка.

 


image0 (9K)