Акцентите на ЗАРАТА на 27 декември 2018 година

“Галъп”: Едва 22% от българите очакват 2019-та да е по-добра от отиващата си година

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка (обикновено оптимистичен регион, въпреки условията на живот), в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка. От друга страна, виждаме песимизъм за предстоящата година в Близкия изток, в Русия и до голяма степен в Западна Европа.

Брюксел спира рекета на търговските вериги

Търговските вериги няма да имат право да бавят плащанията на доставчици за нетрайни хранителни продукти, както и да анулират поръчки в последния момент. Това предвиждат нови правила, които приеха Европейският парламент, ЕК и Съветът на ЕС, с които се цели защита на земеделските производители.

Отлагат увеличението на пътните такси в Северна Гърция

Очакваното увеличение на пътните такси по главната магистрала в Северна Гърция “Егнатия”, както и на свързаните с нея напречни главни пътища, няма да влезе в сила от 1 януари, както беше планирано.

5% поскъпване на някои медицински дейности от 1 януари

Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването подписаха правилата, по които ще плащаме медицинската дейност догодина. Предвижда се броят на направления за специалист да се увеличи – те ще бъдат с 5% повече. Бюджетът на болниците се увеличава средно с 4%.

АПИ за електронните винетки

За първите 10 дни от старта на уеб сайта www.bgtoll.bg са продадени 3247 електронни винетки, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. Стойността на продадените до момента е-винетки е 300 973 лева.

Регистрацията в Бюро по труда ще става с по-малко документи

Ще отпадне изискването при регистрация да бъдат представяни документи, удостоверяващи общ и (или) служебен стаж, като и (или) осигурителен стаж. При необходимост Агенцията по заетостта ще получава информация от Националния осигурителен институт.

Кабинетът дава 1,5 млн. лв. за нова зала по художествена гимнастика

Министрите гласуваха отпускането на 1,5 млн. лева за построяване на нова зала за художествена гимнастика в столичния комплекс “Раковски”. Залата ще има топла връзка със сегашната зала за тренировки и ще побира два килима.

“Люлин” става част от “Струма”, пътят Калотина – София вече ще е АМ “Европа”

АМ „Люлин“ става част от АМ „Струма“, а пътят Калотина – София става магистрала „Европа“, която ще включва и Северната скоростна тангента. Това е предвидено в решение на Министерския съвет, с което се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.

БСП: ДПС е финансовият партньор на ГЕРБ

“За съжаление между Коледа и Нова година ще дадем тази пресконференция, която отново не е по хубава тема. Провокирани сме от едно постановление на Министерски съвет от 19 декември, с което се раздават над 145 млн. лева на българските общини.” Това каза на нарочна пресконференция зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.


image0 (9K)