Актьорът Владо Пенев: Филмовият фестивал „Златната липа“ е огромна привилегия за старозагорци

 „Този фестивал е една огромна привилегия за старозагорци. Едно от най-важните неща е децентрализацията на културата и шанса и възможността хора извън столицата да се докоснат до неща, които се случват само там. Един такъв фестивал дава шанс на хората да се докоснат до нещо, което се случва в големите киностолици в света.“ Това заяви на откриващата пресконференция днес председателят на журито в петото издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, обичаният актьор Владимир Пенев.

Петото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа’2017“ се открива днес в 17,30 часа със специална церемония пред западния вход на сградата на Държавна опера Стара Загора. Тази година специален гост на феста ще бъде голямата българска кино и театрална актриса Гинка Станчева. С откриването днес започва петдневният киномаратон в Стара Загора, на който ще бъдат представени общо 42 европейски ленти, произведени в 17 европейски страни през 2016 година. 9 от тях ще се състезават в конкурсната програма на фестивала.

„В петгодишната история на фестивала старозагорската публика показа, че има потребност от него. Заради проявения интерес от страна на гражданите Община Стара Загора финансира „Златната липа“ с много сериозна инвестиция. Освен това предостави безплатно всички локации за прожекциите и съпътстващите събития през фестивалните дни. Общинското ръководство прави всичко възможно за утвърждаването на големите културни събития и това трябва да продължава във времето. „Златната липа“ допълва разнообразието от културни събития в града.“, заяви пред журналистите зам.-кметът Иванка Сотирова.
За първи път член на журито е кинорежисьор от Англия. Това е младият режисьор Даниел Фитзсимънс, който ще представи последния си филм „Местни жители“ в извънконкурсната програма на фестивала. Филмът получава наградата за най-добър млад режисьор и номинация за сценарий на фестивала за научна фантастика в Бостън (2016). В журито на „Златната липа`2017“ влиза и известната руска театрална и филмова актриса Анна Носатова. В киното прави своя дебют с филма „Ред“ (2005), режисиран от Вера Глаголева. Oттогава е участвала в повече от двадесет филми и сериали – „Клубът“, „Ученици“, „Горещ лед“, “Любовта не е това, което изглежда“ и други.
9-те ленти от конкурсната програма на фестивала ще бъдат оценявани и от грузинския актьор Вахо Чачанидзе. Вахо е известен с филмите “Среща на сляпо“ (2013), „Дзмеби Калакши“ (2016) и „Заложници“ (2017). През 2014г. получава специална награда от Министерство на външните работи на Германия за филма „Среща на сляпо“, а през 2013 за най-добър актьор на Филмовия фестивал в Грузия. Петият член на журито е монтажистката Сузана Валтер от Чехия.

„Фестивалът излезе от анонимност и се нареди на културната карта на България като стойностен европейски фестивал. Малко европейски страни могат да се похвалят с подобен фест.“, добави и директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева, по повод петото му издание. За първи път днес то ще бъде открито с прожекция на нов български игрален филм – режисираната от нея лента „12-ти А“. Филмът беше прожектиран на 20 май в Кан, а на 28 май участва във Фестивала на българското кино в Рим.
Филмите отново ще се прожектират при вход свободен в голямата зала на Държавна опера – Стара Загора и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Киномаратонът ще продължи до 7 юни, когато ще бъде обявен и филмът-победител в конкурсната програма

Утре в 12 часа, своя „звезда“ в Алеята на липите западно от операта ще открие Гинка Станчева. Голямата актриса ще посади и своя липова фиданка така, както направиха и предишните носители на специалната награда на фестивала за цялостен принос в киното – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов и Татяна Лолова.

[ad id=“222974″]


image0 (9K)