Активът на БСП заседава спешно заради Жаблянов

На „Позитано“ 20 обсъждат как да постъпят, след като от ГЕРБ поискаха оттеглянето му като зам.-шеф на парламента

[ad id=“263680″]

Ръководството на БСП се събра спешно на извънредно заседание на „Позитано“ 20. Социалистите обсъждат ситуацията, възникнала с поисканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента. Не е ясно дали Корнелия Нинова, лидерът на БСП, е успяла да се включи в сбирката, пише Епицентър.бг. Нинова от няколко дни не е забелязвана в парламента и според осведомени е на визита в чужбина.

От ГЕРБ скочиха срещу Жаблянов заради изречението за Народния съд в декларацията на БСП срещу Луковмарш. Социалистът обяви, че не вижда защо да подава оставка.

[ad id=“218001″]

„Обединени патриоти“ подкрепят Луковмарш, срещу който скочиха червените. Ако се стигне до гласуване в Народното събрание, ще подкрепят оставката на Жаблянов.

От ГЕРБ заплашиха, че ще започнат да събират подписи срещу Жаблянов, ако социалистът сам не се оттегли.

„Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента“, се казва в декларацията, разпространена от депутата от ГЕРБ Тома Биков.

ГЕРБ и Обединени патриоти имат 122 депутати, а за отстраняването на зам.-шеф на парламента се иска обикновено мнозинство. Така че свалянето на Жаблянов е почти сигурно, ако се стигне до гласуване в пленарната зала.

Случката няма да е прецедент за левицата. Безпартийният акад. Благовест Сендов бе свален като зам.-шеф на парламента от името на БСП по времето на 38-ото Народно събрание, когато председател бе Йордан Соколов. Гласуването бе на 27.07.2000 г.


image0 (9K)