Ако страдате от тази болест, броколите биха могли да ви помогнат

Вещество в броколите може би помага на някои болни от диабет да контролират по-добре своята кръвна захар, установи ново изследване в Швеция, съобщава здравната мрежа CredoWeb.

[ad id=“225664″]

Концентриран екстракт от веществото сулфорафан е полезно за пациенти със затлъстяване и диабет тип 2, смята екипът. Той се съдържа в кръстоцветните зеленчуци като карфиол, брюкселско зеле и броколи.

Проведените досега лабораторни изследвания показват, че сулфорафанът може да помогне за намаляването на възпаленията в организма и също така да се бори с туморни заболявания и омазняване на черния дроб, обясняват от екипа на д-р Андерс Розенгрен от Университета на Готенбург, Швеция. Веществото обаче не е изследвано досега за въздействието му при диабет тип 2, който възниква, когато организмът не може правилно да използва хормона инсулин. В резултат на това нивата на кръвната захар скачат.

Недостатъкът на изследването е, че е проведено за много кратък период от време и в малък мащаб. Включени били 97 души с диабет, които били проследени в период на едва 12 седмици. Екстрактът бил поеман като добавка на медикамента за диабет метформин, а не вместо него.

Освен това, екстрактът, използван от учените, не бил като хранителните добавки със сулфорафан, които в момента са налични на пазара. Вместо това екипът работил с високо концентрирана добавка от веществото, която била тествана за пречистеност и за странични ефекти.

„На този етап не можем да препоръчаме на никого да използва наличните сега на пазара екстракти на веществото за лечение на диабет тип 2“, обяснява водещият изследовател д-р Андерс Розенгрен.

[ad id=“263680″]

По време на клиничните изпитания още едно нещо станало ясно – добавката се оказала ефективна само при една част от пациентите, страдащи от диабет тип 2 – тези, които били затлъстели и в началото на изследването имали лошо контролирани нива на кръвната им захар.

Екипът предвижда по-нататъшни тестове. Целта е да се провери как действа сулфорафанът при хора в преддиабетно състояние и да се види дали той може да предотврати развитието до диабет тип 2.

Д-р Розенгрен и негов колега вече имат патент като изобретатели за приложения, свързани с използването на сулфорафан за намаляване на произвеждана от черния дроб глюкоза.

Човек трябва да консумира повече от една чиния с броколи всеки ден, за да си набави количеството сулфорафан, използвано при това изследване. От друга страна, увеличаването на дневната доза броколи в менюто ви ще ви бъде полезно по много причини, напомня ученият.

Данните от изследването са публикувани в сп. Science Translational Medicine.

[ad id=“236999″]


image0 (9K)