Ако не оправим грешката с ЧЕЗ ще платим поне 250 милиона евро неустойка

Техническа грешка или умишлено заблуждение е решението на КЗК от 19/07/2018 г., където вместо мегавати пише гигавати (влезте на сайта на КЗК и вижте стр. 22 от това решение).

[ad id=“225664″]

И за неикономисти и неенергетици е ясно, че няма как фотоволтаиците на „Инерком“ и ЧЕЗ (общо около 28 МВ по официална информация, при пазар на енергия от фотоволтаици 1400 МВ) да имат господстващо положение и да е налична значима концентрация. Антимонополният орган видя тази концентрация, при положение че общо купувачът („Инерком“) и продавачът (ЧЕЗ България) нямат и 0.008% от произведения в България ток?

С решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани сделката между „Инерком България“ ЕАД и ЧЕЗ се създава поредният опасен прецедент след абсурдните поправки на Закона за енергетиката преди няколко месеца, по-известни като „Поправката ЧЕЗ“, с които на регулатора КЕВР се възложиха дейности, които даже КЕВР каза, че няма как да изпълни. Какво следва оттук нататък е сложно да се предвиди, само е ясно, че така поставени нещата водят до невъзможност на която и да е българска енергийна компания да участва в подобни сделки. Много „патриотично“, нали?

Шоково е и решението за Нова телевизия – там било смущавало, че купувачът има финансова независимост, стабилност и имидж. Ами тогава за енергетиката да поканим производителите на шоколад, така няма да има концентрация, а „Инерком“ да купят Нова тв. И всичко ще е ОК според логиката на КЗК.

[ad id=“263680″]

Съгласно решението на КЗК „Инерком“ от малка, незначителна, неразполагаща с капацитет компания се превърна в енергиен могул с възможности за тотално влияние върху българския енергиен пазар и драгия потребител и сериозна заплаха за конкуренцията в сектора и потенциална заплаха на националната сигурност.

Дори енергийният експерт на БСП и доскорошен член на КЕВР Еленко Божков се усъмни в коректността на изчисленията на КЗК по време на телевизионното ни участие вчера в Канал 3. Друга тема е, че предлаганото от него и БСП изкупуване на активите на ЧЕЗ с парите на данъкоплатците е връщане на социализЪма в сектора.

В публичното пространство обаче има достатъчно официална, проверена от КЕВР информация, която показва, че след концентрацията си ЧЕЗ и „Инерком“ ще притежават общо един „внушителен“ дял от 0,22% от всички инсталирани мощности за производство на електричество в България и 2,53% от всички инсталирани фотоволтаични централи в страната. Съгласно публичната достоверна информация от 2017 г. се оказва, че „Инерком“ и ЧЕЗ ще контролират общо „огромния“ дял от 0.0152% от продажбите на електрическа енергия в България.

Ако КЗК не намерят начин да „поправят“ очевидната си, да я наречем техническа, грешка, тогава страната ни и най-вече джоба ни го чакат тежки арбитражни плащания. В това аз нямам съмнение. И всъщност ЧЕЗ ще изкарат много повече пари, защото те рано или късно ще успеят да продадат активите си в България, но междувременно ще изкарат и поне 250 мил. евро след спечелени международни арбитражи – милиони, които данъкоплатците ще платим.

[ad id=“236993″]

Какво ще стане с българската енергетика при липса на каквато и да е предсказуемост, сигурност и спокойствие за инвестициите и политическа стабилност? Това са въпроси, на които тепърва ще си отговаряме по трудния начин – чрез все повече пари на данъкоплатците, използвани за поддържането на енергетиката ни

Владимир Каролев –http://offnews.bg


image0 (9K)