Ако китайци се заемат с „Белене“, изпълнител ще е руската „Атомстройекспорт“

Държавата няма да дава пари, държавни гаранции, както и да изисква задължително изкупуване на електроенергия по проекта. Не бива да поемаме една толкова тежка инвестиция.

[ad id=“225664″]

„Ако китайците решат да довършат проекта АЕЦ „Белене“, изпълнител ще бъде „Атомстройекспорт“, защото има такова изискване“. Това каза председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Не съм съгласен, че рестартираме проекта за АЕЦ „Белене“. Народното събрание ще даде мандат на следващо правителство да преговаря в тази посока. Държавата няма да дава пари, държавни гаранции, както и да изисква задължително изкупуване на електроенергия по проекта. Не бива да поемаме една толкова тежка инвестиция.

[ad id=“263680″]

„Времето ще покаже дали инвестиционните намерения, които има към проекта, са сериозни, дали се смята, че проектът е жизнеспособен и си струва да продължи. Единствено държавата може да се включи с апорт на активите, дадени до момента. Изграждането на атомната електроцентрала ще струва 10 милиарда евро, ние сме дали 3. Не съм виждал тези китайци, но е ясно, че им е било заявено, че проектът ще е изцяло за тяхна сметка и това не го е изплашило, което показва, че намеренията им са сериозни“, поясни Добрев.

[ad id=“236993″]

Той призна, че има рискове за проекта. „Регионът не е съвсем спокоен от сеизмична гледна точка, но това би трябвало да е предвидено в проекта. Технологията на съхранението на ядрените отпадъци е 100 години. След този срок никой не е наясно какво ще ги прави. Такава е ситуацията във всяка една държава в света. Ние не можем да си позволим да построим АЕЦ „Белене“.

Делян Добрев опроверга твърденията, че АЕЦ „Козлодуй“ се е изплатил бързо след пускането му в експлоатация. „През 1996 г. е платена последната част от парите, дължими на руснаците за АЕЦ „Козлодуй“, припомни Добрев.

[ad id=“236999″]

Според него с новия проект рискуваме много. „Това не е рестартиране на проекта, а проучване на възможностите за изграждане на АЕЦ „Белене“, категоричен бе Добрев. Ако китайците решат да довършат проекта, изпълнител ще бъде „Атомстройекспорт“, защото има такова изискване, стана ясно още от думите му.


image0 (9K)