Ако искате да запалите детето за науката, просто я направете достатъчно атрактивна за него

Ако се от родителите, които с ръка на сърце си признават, че нямат търпение да започне учебната година или детската градина да отвори, значи сте се уморили от индианските викове, борбата за територия или непрестанното „скучно ми еееееееее”.  Не отговаряйте на недоволството с още по-недоволен вик! Подходете идейно – предложете алтернатива! Вместо да ги натискате да четат книги, накарайте децата сами да жадуват за знания. Просто е – като им откриете вълшебния свят на науката с няколко прости „експеримента”:

1. Боядисани цветя

opit1 cvetia

Обяснете им как работи индустрията на цветарите. Вземете няколко стръка бели цветя – карамфили, гербери или хризантема. Натопете ги в чаша, пълна с оцветители (тези за храна вършат чудесна работа).Накарайте ги да наблюдават процеса на багрене. За 40 минути ще се появят първите линийки цвят, а ако ги оставите да „пренощуват”, на сутринта ще имате букет от боядисани цветя.

[ad id=“225664″]

2. Еластично яйце
opit-2 iaice
Покажете на децата химична реакция с обикновено сурово яйце. За да направите това, поставете яйцето в буркан, пълен с оцет. Оцетна киселина реагира с калциевия карбонат, основният в състава на черупката, така че той ще започне да се разтваря. След 48 часа, яйцето трябва да се изплакне. Мембраната се е кондензирала и в резултат на това се е получило еластично, необикновено яйце. Може дори да си поиграете с пръстите по повърхността му.
opit-2b

3. Лава във ваза
opit-3- vaza
Напълнете прозрачна ваза (или обикновена пластмасова бутилка) с масло до 2/3 обем. Долейте с вода, така че отгоре да остане 1-2 см и добавете 5 капки оцветител за храна. Пуснете във вазата таблетка Alka-Seltzer. Химическата реакция между натриевия карбонат и лимонената киселина, предизвиква „лава“ от мехурчета.

[ad id=“236993″]

4. Топене на леда

opit-4 deca himia

Децата със сигурност ще оценят този колоритен прост експеримент. Раздайте на децата по-големи кубчета с лед и бучки сол, с които да ги обтриват. Така ще могат да наблюдават процеса на топене.  Разтворете им във вода хранителни оцветители или акварелни бои и им дайте пипета или спринцовка, с които да пуснат оцветители в тунелчетата и вдлъбнатините, които се образуват върху повърхността на леда.

5. Порасналия мечо
opit-5- meche
Желираните бонбонки се превръщат в „гиганти”, когато пренощуват една нощ във вода. Купете им такива с форма на животни и се насладете на изуметната реакция на малчуганите щом видят своите мутанти.

6. Блестящ взрив
opit-61
Сложете в прозрачна купа 2-3 супени лъжици сода за хляб, добавете 5-6 капки от хранителен оцветител или акварел и поръсете 1-2 супени лъжици пайети. Бързо се налива половин чаша оцет и може да наблюдавате колоритен спектакъл от блясък и бълбукане.

7. Дъждовен облак от крем за бръснене
opit-7
Напълнете до ръба прозрачен буркан с вода и изцедете на крем за бръснене, така че да покрие напълно повърхността на водата. След това капнете боя и вода в „облака“ и ще се насладите на истински цветен дъжд.

Източник – Жена на Върха


image0 (9K)