Ако изберат Евразийския съюз, пропутинските лидери трябва да са готови да станат мъченици и да се отправят с него в рая

Анна Немцова, The Daily Beast

Запознайте се: Янко Бачев, бивш агент на тайните служби, човекът на Кремъл в Македония, един от многото приятели на Путин, разрушаващ Европа. Бачев раболепно „преписва“ от Путин: неговата политическа партия „Единна Македония“ до такава степен подражава на „Единна Русия“, че емблемата и е руското знаме, само

мечката е заменена с лъв

В бедно обзаведения офис на Бачев в македонската столица мокетите може да са изтъркани, но руското държавно знаме гордо украсява ъгъла на конферентната зала. Ако позвъните на Бачев на мобилния му телефон, ще чуете руския химн.

„Нашета бъдуще е с Евразийския съюз на Путин, този съюз ни подхожда много повече, отколкото НАТО“, категорично ми каза Бачев. Бачев приветства намесата на Кремъл на Балканите. На антиправителствените протести, срещу сегашното прозападно правителство, той размахваше руско знаме. По думите му, Русия го привлича с православието и традиционните ценности. Не го вълнува изобщо, че критиците му го наричат „агент на Кремъл“. „В Скопие е пълно с американци и европейци, а спецслужбите ни не ги възпрепятстват“, разгорещява се той и после заговорнически понижава тон: „Ако САЩ продължат да въвличат Македония в НАТО, Путин ще се намеси и третата световна война ще избухне на Балканите“, пророкува той.

Както бившият агент на КГБ Путин, така и агентът на секретните служби на Македония Бачев са развили своя мироглед в изпълнената със страх атмосфера на Студената война с нейната постоянна заплаха за „разцъфтяващи гъбени облаци“. И дори и днес ядрената война е част от популистките им речи.

„Русия ще използва ядрено оръжие само тогава, когато е убедена, че потенциалният агресор ще я нападне. Ако ние станем жертва на агресия, ще отидем право в рая, като мъченици, а ТЕ просто ще пукнат, без дори да успеят да се покаят“, каза Путин, намеквайки, че ТЕ са американците.

Путин създаде Евразийския съюз преди седем години като алтернатива на това, което той нарича

„полюс на властта на САЩ“

В статията си в „Известия“ през 2011 година Путин го обяви като „колосален пазар със 165 милиона потребители, с единно законодателство и свободно движение на капитали, стоки и услуги“. Досега Путин е успял да убеди само 5 държави да влязат в Евразийския съюз, но Москва усърдно подкопава политиката на САЩ за интеграция със Запада и продължава да укрепва влиянието на Русия в Централна Азия, Балканите и Източна Европа.

Сред съюзниците на Путин не е само Бачев, но и президентите на Сърбия Александър Вучич, на Република Сръбска Милорад Додик, премиерът на Унгария Виктор Орбан. Те често пътуват до Москва, за да получат подкрепа или за да сключат делови сделки.

През януари в Скопие беше неофициалният съветник на Путин Александър Дугин, ключовият идеолог на сепаратисткия бунт в Източна Украйна. Всеки, който иска за няколко седмици да дестабилизира някой регион, трябва да се обърне към Дугин. Наскоро в неговата „Директива“ на YouTub Дугин зловещо провъзгласи:

„Над неголямата православна славянска страна Македония се сгъстяват облаци. Ако някой има намерение още веднъж да взриви Балканите, трябва да започне точно от там“. По думите му, „войната ще се разрази или в Македония или в Босна, където ситуацията се нажежава все повече. И Русия сега се съсредоточава, което ни дава повече поводи за оптимизъм…

Източна Европа сама ще ни падне в ръцете

и идва време да създаваме Лига на православните държави“.

Дори след като видяха как пострада Украйна, заради нейните усилия да се освободи от Кремъл и войната в Донбас, дори след като България и Черна гора влязоха в НАТО, прокремълските държави на Балканите не се отказват от това да искат подкрепа от Путин. Миналия месец сръбският президент Александър Вучич отиде в Москва, за да поиска от Путин да „защити сръбската независимост“. Дневният ред включваше разговори за „нарастващото напрежение в региона“, съобщи след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Няколко сръбски партии подписаха споразумения за сътрудничество с Обединена Русия.

Милица Джурджевич, лидер на партията „Заветници“, каза пред Daily Beast, че „Балканите са политически приоритет за Москва, след като Черна гора се присъедини към НАТО“.

Според лидера на руската опозиция Дмитрий Гудков обаче „Путин няма идеология, която да предложи, затова той се опитва

да си купи повече съюзници с парите, които са му останали“.

Европейските популисти, които се обявяват против истаблишмента, противопоставят Евразийския на Европейския съюз, като непрекъснато искат все повече пари и от двете места. Това е опасна игра и те не трябва да забравят как украинският президент Виктор Янукович се престара, разигравайки тази карта. С едната ръка Янукович обещаваше на своя народ да интегрира Украйна в Европейския съюз, а с другата взе 3,5 млрд. долара заеми от Путин, без да обръща внимание на масовите опозиционни протести срещу „продажбата“. През 2014 г. след революцията на Майдана той беше принуден да избяга от страната.

Въпреки че Бачев и други опозиционни лидери твърдят, че Западът ще заличи историята и идентичността на Македония, македонското правителство прокара промяна в името и. Така те се надяват да успокояат гърците, които имат собствена македонска история и идентичност, и които иначе щяха да блокират присъединяването на страната към НАТО и ЕС. Междувременно Атина, която традиционно има добри отношения с Москва, изгони двама руски дипломати за подкопаване на националната сигурност на Гърция.

Дугин твърди, че тези неуспехи в „отличната игра“ на Русия не са определящи.

„Гърците са наши братя, ще ги убедим да се присъединят към Евразийския съюз, те и без това или ще бъдат изгонени от ЕС или ще го напуснат сами, което ще бъде много правилно“, казва той. Но евразийците трябва добре да си помислят и по-внимателно да се вгледат в Путин: популярността му е паднала до 31 процента.

„Евросъюзът означава прогресивно бъдеще, докато пътят в Евразийският съюз означава път в миналото, конструирано от бившия агент на КГБ Путин“, коментира Гудков. „Ако изберат Евразийския съюз, пропутинските лидери трябва да са готови да станат мъченици и да се отправят с него в рая, доколкото това е единственият краен пункт, към който води неговата политика“, прогнозира политикът.

Източник:http://www.faktor.bg http://www.faktor.bg


image0 (9K)