Ако до петък шефът на БНР не подаде оставка, СЕМ прекратява мандата му

„Ако генералният директор на БНР Светослав Костов не си подаде сам оставката до петък, СЕМ ще започне процедура за предсрочно прекратяване на мандата му още в началото на следващата седмица.“ Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ председателят на СЕМ София Владимирова. „До този момент не знаем защо спря „Хоризонт“ и кой носи отговорност за това“, посочи още Владимирова.

В ефира на предаването бе обсъден и скандалът, който избухна във вторник вечерта в „Референдум“ по БНТ благодарение на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Централната избирателна комисия вече е сезирана от Съвета за електронни медии за снощния скандал в предаването „Референдум“ по БНТ с дейното участие на лидера на „Атака“ и кандидат за кмет на София Волен Сидеров. Приложен е и видеозапис от предаването, в което се стигна до размяна на реплики и квалификации между участниците в него. Сезирането на комисията е по механизма за мониторинт, описан в споразумение между ЦИК и СЕМ.

Очаква се постъпилият сигнал да бъде разгледан тази вечер или в рамките на утрешното заседание. На този етап говорителите на комисията не коментират сигнала с аргумента, че ЦИК е колективен орган.

Кризата в БНР и случилото се в „Референдум“ поставят въпроси за проблеми в медиите и говори за натрупано напрежение. Законът е на двадесет години и явно е необходима промяна. Изразихме подкрепа и към „Референдум“ и към ген. директор на БНТ, каза още Владимирова.

 


image0 (9K)