Акад. Стефан Ангелов е доктор хонорис кауза на Висшето ветеринарно училище в Хановер и почетен член на Кралската академия по естествени науки в Хале

От „1000 причини да се гордеем, че сме българи“
№ 853

 [ad id=“225664″]

Акад. Стефан Ангелов (02.10.1925, с. Крамолин, Габровско) завършва Берлинския университет през 1901 г. Специализира микробиология в лабораторията на Роберт Кох, където се среща с Васерман, Ленц и Шилинг. По-късно работи последователно в лабораториите на проф. Остертаг, при проф. Паул Ерлих и в Института “Пастьор” в Париж. Става известен със сериозната си изследователска работа, провеждана с най-съвременни за времето технологии в микробиологията.

[ad id=“263680″]

Той въвежда Васермановата реакция при диагностиката на сифилис. В България застава начело на Ветеринарния бактериологичен център в София и го ръководи 22 години, през което време организира борбата срещу туберколозата, диагностицира холерата и класическия тиф през Балканската война, създава серум против чумата по свинете, създава ваксина срещу холера. През 1930 г. е избран за почетен член на Съюза на ветеринарите в Унгария, през 1932 г. му е присъдена титлата Доктор хонорис кауза на Берлинския университет, през 1934 г. – Доктор хонорис кауза на Висшето ветеринарно училище в Хановер и почетен член на Кралската академия по естествени науки в Хале.


image0 (9K)