Акад. Георги Марков: ЕС изтърва Ердоган! А Ердоган е като Хитлер – самозабравил се диктатор!

Европейските политици се събират в Брюксел и се правят, че нищо не се случва. Трябва да прекратят преговорите за членство на Турция в ЕС, да им спрат помощите. Турция вече не е съюзник от НАТО. Турция е заплаха!, казва историкът.

– Какво трябва да мислят европейците, като следят активността на турския президент Ердоган, акад. Марков? В последното си слово той направи шокиращи сравнения: „С нас се отнасят като с евреите при нацизма“, „духът на фашизма се шири по улиците на Европа“. Имат ли основание тези остри думи на турския държавен глава?

– Неговите исторически сравнения са крайно необосновани. Той няма представа какво означава „нацизъм“, „фашизъм“, какво означава холокоста. Ако става дума за преследване на друг народ, той самият е пример за диктатор, който преследва 25 милиона кюрди в собствената си държава и ги обявява за терористи. И армията му е във война срещу кюрдите, не само в Турция, но и Северен Ирак, и в Сирия. И аз се учудвам защо Европейският съюз преглъща подобни обиди.

– Имате ли отговор на този въпрос?

– Европейският съюз е заложник на Ердоган. Той непрекъснато заплашва, че ще пусне 3 милиона бежанци и ще промени политическото статукво в ЕС. Би трябвало ЕС да има една обща позиция. Защо се събират в Брюксел и се правят, че нищо не се случва?! Той ги ругае по площадите и никой не смее да се защити. Парадоксът е, че Ердоган иска от ЕС нещо, което не позволява в собствената си държава. Може ли тълпата да свали знамето на Холандия от консулството в Истанбул, да крещи „Аллах акбар!“ и той да ѝ ръкопляска заедно с полицаите! С такива действия Ердоган работи за успеха на крайната десница в Холандия.

– Евроинституциите обаче мълчат. И излиза, че турският президент е прав, когато казва: „Европа ще се удави във собствените си страхове! Страхуват се от турците, страхуват се от исляма!“

– Политиците в Анкара си въобразяват, че могат да правят митинги из цяла Европа, да развяват турски знамена и да хвърлят камъни по полицията. Така че ислямофобията си има обяснение. Те самите демонстрират заплаха и натиск върху законноизбраните правителства в европейските държави. Има едно самозабравяне от страна на Ердоган. Той много ми прилича на Хитлер от 1938 г. – разхожда се, крещи, говори това, което му дойде наум. Затова трябва да има една обща европейска позиция и да се каже на Ердоган, че той не може да прави такива исторически сравнения, да оказва груб натиск и да се намесва във вътрешните работи на европейските държави.

– Ердоган непрекъснато прави исторически паралели. За Лозанския договор, например, каза: „В Лозана ние дадохме островите. Там имаме наши джамии, наши светини!“ Утре по тази логика може да оспори Съединението, да „вземе“ и София, защото джамията в центъра е от времето на Сюлейман Великолепни.

– Ако гледаме по джамиите, той може да очертае картата на Османската империя. Но тук нашето външно министерство пипа много меко, защото и турският посланик се намесва в нашите избори. Една турска министърка и тя се намесва. Не може по този начин да ни напомнят, че сме османска провинция. Още повече, че това са договори, които отдавна са ратифицирани. Ако ние оспорим Ньойския договор от 1919 г., къде ще се отиде!?

– Договорите имат ли „срок на годност“?

– Не, те са безсрочни. Те са безсрочни до някой следващ договор. Ние подписваме Ньойския договор през 1919 г., но в Париж през 1947 г. подписваме още един договор за мир. И с него потвърждаваме първия договор. Договор се променя само с друг договор, така е в международното право. Другото средство е войната. Накъде отива Ердоган?! Кого заплашва? Просто са го изтървали!

– Политиците гледат баланса. Ако утре кюрдите направят собствена държава в източния край на Турция, Ердоган трябва да компенсира това с нещо до западните й граници.

– Това означава война на Балканите. Вече имат партии – какво ще прави ДОСТ на Лютви Местан и партията на Касим Дал НПСД? Нашите служби би трябвало много добре да се замислят. Трябва да си затегнем отбраната! Турция вече не е съюзник от НАТО. Турция е заплаха! Още преди десет години казах, че Турция ще излезе от НАТО. Тя вече не се подчинява на НАТО. Това е една мания по Османската империя. Те смятат, че трябва те да командват, а не да бъдат част от коалиция в рамките на НАТО. Дори САЩ вече не могат да ги обуздаят.

– А нашите политици не виждат ли това? Партия ДОСТ беше допусната до изборите, а фактът на създаването ѝ с намесата на чужда държава се вижда от всички!

– Аз съм възмутен, че Софийският градски съд отказа регистрация на ДОСТ, а Върховният касационен съд одобри ДОСТ! Тази партия е маша на Ердоган. Както и партията на Касим Дал и те затова се обединиха по негово нареждане, за да минат 4-те процента.

– В Македония също е неспокойно, албанците искат нова конституция. Това заплашва ли ни?

– Албанците получиха твърде голям тласък и от НАТО, и от ЕС, и от САЩ. В Прищина има паметник на Бил Клинтън, той лично си го откри. Албанците залагат на американската карта. Ясно е, че Косово рано или късно ще извика „Да живее Съединението!“, както ние някога в Източна Румелия. Албанците бързат. Както ние в началото на ХХ век решихме, че за едно поколение ще се обединим и ще осъществим Санстефанския идеал, така и те бързат. Тетово вече е албански град. Те искат федерална държава. ЕС въобще не се интересува дали Македония ще бъде федерална държава и дали албанците ще вземат Македония до Вардар. Но нас пряко ни засяга. Това е част от българското народностно землище, ние сме свързани. У нас всеки трети гражданин на републиката е бежанец от Тракия, от Македония, от Добруджа. Половин милион българи са прогонени тогава. Нашите политици трябва да си опичат ума и също да си кажат думата. Ние не можем да приемем тази албанска теза.

– Не е ли странно – европейските политици реагират на Ердоган, а подкрепят албанците, в които същият този Ердоган вижда свои братя?

– За Турция Албания е важно звено от Ислямската дъга. Давутоглу очерта Ислямската дъга така – Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Родопите, Западна Тракия. А преди година Ердоган продължи дъгата към Лудогорието, включи в нея Търговище и Разград и никой не протестира. А бившият външен министър Даниел Митов каза, че това били емоционални изказвания! Това е политика на Капъла чарши – гледаме износа и вноса. Но те действат – имат две партии у нас – ДОСТ и НПСД, това не са български партии, те изпълняват чужда идеология. Ахмед Доган е от старата школа и не се поддаде. Решиха да го отстранят, но го подцениха.

– Германските и холандските градове не са посочени в Ислямската дъга, но там се веят турски знамена. Какво прави Ердоган – руши Европейския съюз?

– Това е провокация! Както и опитите да се правят митинги на чужда територия. Може ли да си представим как двеста – триста холандци правят митинг на площад в Анкара и се възмущават, че някакви ислямисти ги преследват! Това просто е наглост. Нещата не вървят на добре. Ердоган се е самозабравил, има някаква налудничавост в действията му като при тези на Хитлер. Той трябва да бъде обуздан. А ЕС прави нещо подобно на Мюнхенската конференция от 1938 г.! ЕС трябва веднага да заяви, че прекратява преговорите на Турция за членство и й спира помощите.

– А мигрантите? Външният министър Чавушоглу непрекъснато плаши – ако не получим безвизов режим, ще преосмислим споразумението за мигрантите!

– НАТО за какво е?! Има флот в Средиземно море. Защо ги прибират по корабите, вместо да ги връщат обратно?!

– Разпада ли се Европа на ХХ век?

– Разпада се неолибералната илюзия. От „Отворено общество“ в началото на 90-те години развиваха идеята, че човекът е в центъра, нациите са пречка. Неолиберална Европа е икономически гигант, но военно джудже. Тя е безпомощна. И нашата, и европейската младеж не може да марширува, не може да брани Европа. Кой ще отбранява Европа, САЩ ли? Това е много тъжно, младежта се възпитава в пацифизъм и в това да живее за себе си. Няма идеал! Тъжно е.

– Има ли щастлив край тази тъжна приказка?

– Европа трябва да изгради собствена отбрана и да си подобри отношенията с Русия. Чух един професор онзи ден – Русия не била в Европа. А Чехов, Толстой, Достоевски да не са от Азия! ЕС трябва да намери подобрение на отношенията с Русия, а не чрез санкциите да я тласка към Турция. Ние сме много застрашени от това. България се възстановява като държава благодарение на поредната руско-турска война. Десет руско-турски войни има.

– Има ли опасност двете империи да смажат България?

– Има! Спасението е ЕС да търси помирението с Русия. Русия е създадена в Европа, това е европейска култура. Трябва да престанат тези младоци да ругаят Русия – била азиатска!

– Сигурно ще престанат. Ако първо Германия и Франция, ключовите държави в ЕС, подобрят отношенията си с Кремъл.

– Англосанксонските сили са нещо отделно от Европа, не случайно Великобритания излиза от ЕС. Ген. дьо Гол го е казал – Великобритания е Троянският кон на САЩ. Англосаксонските сили имат особен интерес. Те винаги са искали конфликти в Европа, винаги са държали да сблъскат Германия и Русия. И успяха. В две световни войни руснаци и германци взаимно се изтребваха, а англосаксонците тържествуваха с малко жертви. Затова пак искат да сблъскат Германия и Русия.

Източник: epicenter.bg


image0 (9K)