Академия за компютърни и природо-математически науки отвори врати в Стара Загора

Над 100 деца се включиха в Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

В зала „П.Р. Славейков“ на община Стара Загора днес бе даден старта на Академията за компютърни и природо-математически науки. Това е първата част от идеята на кмета Живко Тодоров за последващо създаване на специално училище за даровити деца с най-добрите условия за развитие на таланти. Сега започва обучение по програма разработена от математика Любомир Любенов, в което участват деца от първи до дванадесети клас.

„Община Стара Загора, по инициатива на кмета Живко Тодоров, прие едно голямо предизвикателство. Провокирани от големите успехи на нашите математици, от намеренията на техния ръководител Любомир Любенов, решихме да направим Академията, която впоследствие ще прерасне в национално училище. Благодаря на всички родители, които приеха тази идея, това е предизвикателство и за тях“, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Според Любомир Любенов, целта е децата на Стара Загора да имат преподаватели на световно ниво като проф. Емил Колев от БАН, който води подготовката на националния отбор по математика, Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“ и Мариана Богданова, преподавател по математика в Тракийския университет и автор на учебници по математика. Любенов припомни, че в региона на Стара Загора са родени и израсли много известни математици. В Стара Загора през 1939 г. е създаден  първият математически кръжок от проф. Шишков, старозагорката Недка Иванова е участничка в първата математическа олимпиада през 1959 г. В залата бяха и носители на диамантени, златни, сребърни и бронзови отличия от математическите олимпиади в Азия. „Искаме да създаваме положителни емоции на децата и да учат математика“, категоричен бе Любенов.

В Академията ще се включат и други преподаватели от Стара Загора. Заниманията, които са безплатни, ще се водят в залите на Международния младежки център, подготовката ще бъде присъствена и дистанционна.

„Инициативата е много полезна, сигурен съм, че ще имаме ползотворна работа, която ще доведе до нови успехи“, уверен бе проф. Емил Колев. Невена Събева и Мариана Богданова също пожелаха успехи на младите таланти.

„Започнахме една друга инициатива за подготовка на IT специалисти, съвместно с Математическата гимназия, която даде своите добри резултати. Щастлив съм, че виждам толкова много деца тук. Това означава, че идеята има бъдеще. Надявам се, успехите за Стара Загора да стават все повече“, каза народният представител Радостин Танев.

Началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова изрази увереност, че след години ще се говори за талантите тръгнали от Стара Загора, идеята на Живко Тодоров, която вече се реализира ще се надгради и със създаването на училище за даровити деца.

След откриването, децата бяха разделени по възраст и в залите на Община Стара Загора започнаха първите лекции на преподавателите.


image0 (9K)