Аз съм реалист и се чувствам като част от всички българи. Това, което сме инициирали, сме го направили като граждани, а не като популярни хора

Слави Трифонов упражни правото си на вот в 36 СОУ „Максим Горки“. По думите му, страховете на политолозите са необосновани. Те както винаги се изказват в услуга на някой друг, обикновено на политическите сили.
По отношение на политическата система във Франция има 12 политически партии и 30 депутати, коментира Слави Трифонов. Там избирателната система е мажоритарна в двата тура, обясни той.

Много хора ще гласуват на референдума днес. Важно е гражданите да кажат своята воля. Това заяви Слави Трифонов, след като упражни правото си на глас за президент на Република България и референдума.

„Важно е гражданите, след като има пряка демокрация, да кажат своята воля – какво по-хубаво от това! За българския избирател е важно да може да използва средствата за пряка демокрация“, сподели още Трифонов.

„Много хора ще гласуват за референдума. Аз гласувах като гражданин да употребя правото си, това е много важно за всеки един българин и вярвам, че днес много хора ще гласуват“, добави шоуменът.

„Аз съм реалист и се чувствам като част от всички българи. Това, което сме инициирали, сме го направили като граждани, а не като популярни хора“, добави Трифонов, цитиран от Факти бг.

Той добави още, че е необходимо търпение. „През 1989 година смятах, че ще стане бързо, после разбрах, че няма да стане бързо. Затова е необходимо търпение и всичко ще си дойде на мястото“

Независимо дали ще е успешен този референдум, хората ще осъзнаят своята сила и ще успеят, в това съм сигурен.

След два дни има президентски избори в Щатите. Знаете ли колко референдума на регионално, щатско и федерално ниво се провеждат в САЩ? Отговорът е 157. Те ще се проведат заедно с президентските избори. Представете си за каква пряка демокрация става въпрос в Америка, каза още Трифонов.

Той бе попитан как би коментирал критиките към изцяло мажоритарния вот. „По отношение на двупартийната система, каквито са опасенията – във Франция има 12 политически партии, а там изборите са в два мажоритарни тура. В Англия, където също е мажоритарна система – но в един тур – има осем партии. Така че страховете на политолозите са необосновани. Според мен те се изказват в услуга на някой друг.


image0 (9K)