„Аз съм българка“ – красотата на българските жени, носии и природа в снимки

Красотата на българските жени, носии, природа и градове ще бъде показана в изложба от младия габровски фотограф Радослав Първанов.

balgarka2

„Аз съм българка“ е проект, в който снимките са заснети в периода октомври 2014 – декември 2016 година, В този период фотографът изминава 8080 километра из цялата страна: Старият Пловдив, Централен военен клуб-София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата – Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Кюстендил, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата.

„Аз съм Българка!“ представя 30 сюжета, 25 модела и 25 носии, като отнема 111 часа, прекарани в снимки от 45 градуса на слънце в полето до -5 градуса в снежна виелица в „Етъра”.

Амбициите на Първанов след изложбата в София са да издаде албум с историческа информация за мястото на снимките от всеки сюжет и да представи творбите си и родината ни в чужбина.

„Вярвам, че начинанието ми ще срещне подкрепа и ще мога да покажа на света колко красиви са българските жени, колко пищни са нашите носии и колко история се крие в градовете и селата ни. Според мен, България и българската красота трябва да бъдат показвани – местата, носиите и красивите ни жени са необходимост в и без това лишените от ценности времена. Имаме нужда от повдигане на духа и националното чувство“, споделя пред offnews.bg младият фотограф.


image0 (9K)