Азия има своите шампиони по математика за 2020 година сред тях е и старозагорката Ния Казакова

Азия има своите шампиони по математика за 2020 година сред тях е и старозагорката Ния Казакова. На 8 август 2020 г. в продължение на два астрономически часа на платформата на AIMO се проведе откритото първенство на Азия по математика.

30 задачи за 2 часа решаваха и 11 старозагорчета.
Днес от централата на AIMO в Хонг Конг получихме резултатите от състезанието, съобщи за ЗАРАТА Любомир Любенов.
Dr. Obi Wong поздрави българските участници за постигнатия успех. И не пропусна да пожелае подобен през 2021 година на следващото открито първенство на Азия в столицата на Корея Сеул.
Церемонията по награждаването ще се състои в края на септември. Тогава в интернет пространството Азия и светът ще чуе имената на две българчета – шампионите за 2020 година Ния Минкова Казакова от 6 основно училище „Свети Никола” в Стара Загора, Мартина Красимирова Илиева от Частно училище „Питагор” в София.
Старозагорският успех се допълни със златния медал на Боян Сливков от 4 ОУ „Кирил Христов” , сребърните медали на Димана Никова, Драгомир Ников и Баян Елкин– 2 ОУ „П. Р. Славейков”; Христо Христов, Станислав Димов, Радослав Балкански и Любен Карбанов от ППМГ „Гео Милев” в Стара Загора и Йоан Михайлов от СУ „Максим Горки”; поощрителната грамота за Димитър Светославов от СУ „Максим Горки”.
Вече 4- ма са българите шампиони на Азия оупън: Мирослав Маринов от Пловдив стана първия българин шампион на Азия оупън по математика през 2014 г. в китайския град Чънду , три години по-късно в столицата на Малайзия Куала Лумпур Теодор Танков от Стара Загора спечели втора шампионска купа за България, а три години по-късно Ния Казакова от Стара Загора и Мартина Илиева от в София носят още две шампионски купи.
Столицата на Корея Сеул очаква финалистите на следващото открито първенство на Азия през 2021.


image0 (9K)