Адв. Екимджиев: ВНС може да направи България монархия с Ердоган султан или Путин български цар

„ВНС ни предпазва от драматични популистки и диктаторски ексцесии. Без него обикновеното народно събрание лесно би могло примерно да промени формата на управление на страната и тя да стане монархия, или да реши, че Северна и Южна България са отделни автономни области. Затова, когато става въпрос за толкова деликатна и сложна материя, за такъв институт като ВНС, който не е детайлно разработен, защото липсва политическа и юридическа практика за правомощията му, там трябва да действат само експерти. В случая с ВНС се забавляват юридически пигмеи и вандали, които се опитват да направят мозъчна операция с тесла и пирони, просто защото могат да работят само с това“.

Това казва в интервю пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев.

Той предупреждава, че „ВНС е и много опасна институция, защото представлява първична учредителна власт.

Хипотетично то може, приемайки новата Конституция, да реши всичко – например да стане постоянно действащ национален конвент, чийто актове не могат да бъдат контролирани дори от Конституционния съд.

Няма легитимна власт и институция, която да стои над ВНС, за да го контролира и вразумява.

Такъв орган практически може да бъде свален само с военен преврат или с революция. Нещо такова се случва във Франция в края на 18-ти век. Тогава Националният конвент си присвоява законодателни, изпълнителни и съдебни правомощия, което го изражда в мракобесна диктатура“.

Екимджиев припомня, че предишното ВНС обсъждаше новата Конституция в продължение на година и 3 месеца. Вероятно това би продължило много по-дълго, ако не беше гладната стачка на 39-те народни представители от СДС.

Той е категоричен, че „сегашният проект, съчетаващ разпускане на ВНС с двойно намаляване на броя на депутатите в Обикновеното НС, е изключително опасен“.

И се мотивира: „според новите текстове “ ¾ от 120 народни представители, или 91 безлични машини за гласуване, ще могат да решат България да стане монархия и Ердоган да стане нейн султан или Путин български цар“.

 


image0 (9K)