Адвокатът на Полфрийман: Държахме затворен невинен човек!

Във Фейсбук Калин Ангелов, адвокат на осъдения за убийството на студента Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман, коментира предсрочното освобождаване на клиента си.

„Много хора ме питаха, как мога да защитавам „хладнокръвен убиец“ като Полфрийман. Нека отговоря и по този въпрос, който е напълно отделен от въпроса за неговото УПО: След като се запознах с материалите по делото, установих, че обществената оценка (хладнокръвен убиец) не отговаря на истината.

През онази трагична нощ Джок Полфрийман не е нападнал с намерение да убие 16 нищо неподозиращи младежи, с единствената цел да покаже на българското общество колко не го уважава (в какъвто смисъл е обвинението и присъдата му). Преди намесата му, 13 от тези младежи нападат двама случайни минувача, като основно се съсредоточават върху един от тях (на картинката е червеното кръгче). Настигат го около входа на метрото при Булбанк, където го повалят на земята и започват да ритат и бият. Именно в негова защита се намесва Полфрийман.Интер есно е че никой от групата по-късно не казва за това преследване. То обаче е заснето от видеонаблюдението, но файлът с него е напълно игнориран от съда; видео-техническата експертиза не вижда това преследване; Не ѝ е зададен въпроса за движението на Андрей Монов и на Джок Полфпийман, за движението на другите момчета; самият файл не е даден на защитата, за да се запознае задълбочено с него. Защитата го е гледала за първи и единствен път едва в съдебната зала – на малък лаптоп, пред който са се сбутали и защита и прокуратура и граждански ищци“, заявява Ангелов.

„Трудно е да се ориентираш от едно гледане. Аз обаче съм го гледал поне стотина пъти, идентифицирал съм и Полфрийман и Монов и някои други. Андрей Монов е момчето в синьото кръгче, а момчето в зеленото това, което започва целия конфликт. Откакто го гледах и изследвах за мен е без съмнение, че Джок Полфрийман действа в условията на неизбежна самоотбрана и че ние държахме затворен един невинен човек“, посочва още адвокатът на Джок Полфрийман.

 

 


image0 (9K)