Адвокатът на Кристиан Николов поиска да го пуснат: Нямало доказателства, че той е бил зад волана на аудито, пък и бил отличник?!

Адвокатът на младежа Любомир Таков изтъкна пред магистратите, че подзащитният му е отличник от Немската гимназия и поиска съдът да го пусне без мярка за неотклонение или с по-лека, като парична гаранция или домашен арест, пише dnes.dir.bg

Защитникът представи грамота от 2010 г., от която става ясно, че Кристиан се класирал на второ място в градско състезание по водна топка, диплома за завършване с отличен успех на Немската гимназия в София през 2017 г. и актуална справка за текущо оценяване от висшето училище за техника и икономика в Берлин, където 22-годишният младеж е студент.

Любомир Таков оспори твърденията, че именно Кристиан е бил зад волана на аудито, като заяви, че няма доказателства за това. Таков заяви, че единствено в показания на полицейски служител се казва, че Николов е бил водач на колата, но той е отишъл на мястото на инцидента, след като се е бил случил. Според адвоката останалите свидетели казват в показанията си, че не могат да разпознаят кой е карал автомобила.

По думите на Таков, не е ясно защо прокуратурата твърди, че има умисъл, тъй като няма данни, че Кристиан Николов и Милен Цветков са се познавали. Адвокатът заяви още, че разследващите не са изследвали дали смъртта на Милен Цветков е причинена от пътното произшествие или от последвалите „недотам адекватни действия“ на гражданите, които са му оказали първа помощ. Любомир Таков допълни, че няма опасност младежът да се укрие, а съдебното му минало е чисто – не е осъждан и няма криминалистически регистрации.

Прокурорът по делото Иван Кучиев заяви, че високата обществена опасност на деянието, за което е обвинен 22-годишният Кристиан, извеждат опасността той да извърши друго престъпление. По думите му Николов може да се укрие, тъй като учи висше образование в чужбина. Обвинението поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Самият Кристиан Николов заяви пред съда, че иска по-лека мярка, тъй като няма намерение да се укрие или да извърши друго престъпление, а иска да му бъде дадена възможност да продължи образованието си.


image0 (9K)