АГ отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“- гр.Казанлък се нуждае от финансова подкрепа. Започна дарителска акция

Началото на Коледна дарителска кампания в подкрепа на АГ отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“- гр.Казанлък бе обявено днес, навръх Международния ден на доброволеца, на пресконференция в Община Казанлък.

Под мотото „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“ Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и СНЦ „Бъдеще за децата“ заедно призовават казанлъчани да се включат в инициативата за помощ към отделението по акушерство и гинекология. „Главната цел на кампанията е закупуване на второ модерно родилно легло и гинекологичен стол, които да дадат удобство на родилката, сигурност и адекватни условия в най-критичния и важен момент от появата на новия живот.“, обяви заместник-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова. Тя припомни важните проекти за болницата през последните години с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, за реконструкция, обновяване и оборудване на част от отделенията в МБАЛ, включително на родилна зала в отделение по акушерство и гинекология (АГО), както и поощряването на младите лекари – специализанти да се развиват и да остават да работят в лечебното заведение с отпусканата ежегодна общинска стипендия. „За нас е важно гражданите да се почувстват съпричастни към това, което се случва в родилното отделение, всеки гражданин да осъзнае, че неговото съществуване и подобряване на условията в него трябва да бъде кауза, защото историята му е голяма и вярвам, че ще успеем!“, призова Лилия Цонкова.

Надеждата на организаторите на кампанията е освен за още едно съвременно родилно легло, да бъдат набрани достатъчно средства и за постелъчно бельо и други консумативи за нуждите на новородените и майките. Изпълнителният директор на СНЦ „Бъдеще за децата“ Мария Гинева припомни за подписаното преди 5 години Споразумение за подкрепа на родилното отделение в лечебното заведение между 3-те институции, благодарение на което в казанлъшката болница вече функционира безплатен консултативен кабинет за родилки. Тя увери, че към дарителската кампания ще бъдат приобщени и децата с увреждания в Казанлък, които вече изработват сувенири за Коледа. „Надяваме се кампанията да стане приоритет за цялата общност!“, пожела тя.

„От 1962г. поколения наред казанлъчани, жители на община Казанлък и съседните общини са се раждали в тази болница, поколения наред прекрасни бебета, благодарни пациенти и много добър медицински екип в това отделение са показали, че то е необходимо на гражданите, че трябва да съществува и да бъде в крак с най-новите тенденции в медицината.“, сподели управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ д-р Кети Маналова. „Ние всички полагаме грижи за това.“, посочи д-р Маналова и благодари за благородната идея: „Аз съм с надежда, че и тази кампания, както всички досега наши, съвместни ще бъде увенчана с успех. Тя е не само Коледна, а е за нашите деца.“.

Организаторите на „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“ призовават всички желаещи да се включат в инициативата чрез изработване на коледни играчки, сувенири или украса за елха да ги изпратят или донесат лично на адрес гр. Казанлък, ул. „Войнишка” 25 /бившата Община 2/ до 12.12.2019 г. Даренията ще бъдат предложени за покупка в рамките на специално организиран благотворителния коледен базар в центъра на града.

Можете да участвате и с благотворително събитие, организирано от Вас, като концерт, представление, изложба и др. и с набраните средства да направите финансово дарение на следната банкова сметка:

Банка ДСК

IBAN BG82STSA93000013794439

BIC STSABGSF

СНЦ „Бъдеще за децата“

основание: за родилно отделение

За контакти: Мария Гинева тел. 0878 379 261, както и по обществени места, навсякъде, където ще бъдат разлепени афиши за „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“.

Екипът на АГО на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, гр. Казанлък се грижи за родилките и бебенцата на 5 общини: Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково. През 2018 г. в отделението са проплакали общо 428 деца.


image0 (9K)